fbpx
USR-PLUS va avea peste 40 de prefecți și subprefecți, conducerea Gărzii de Mediu și cea a CNAS

USR-PLUS va avea peste 40 de prefecți și subprefecți, conducerea Gărzii de Mediu și cea a CNAS

Alianța USR-PLUS a obținut, după 3 zile de negocieri politice cu PNL și UDMR,posibilitatea de a numi conducerea la autoritățile centrale pentru protecția mediului, românii de pretutindeni și CNAS dar și dreptul de reprezentare guvernamentală în județele țării prin 42 de funcții de prefect și subprefect.

Astfel, USR-PLUS va avea 14 prefecți și 28 de subprefecți în țară.

În ceea ce privește aria de implementare a politicilor de mediu, alianța va avea dreptul de a numi conducerea la Garda Națională de Mediu, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

De asemenea, aceștia au obținut dreptul de a numi un secretar de stat în fruntea Departamentului guvernamental pentru Românii de Pretutindeni.

Un alt câștig trecut în partea celor de la USR-PLUS este posibilitatea de a nominaliza secretarul de stat la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

USR PLUS a primit la negocierile pentru guvernare șase ministere, printre care Justiție, Fonduri Europene, Sănătate și Transporturi dar și șefia Cancelariei prim-ministrului.

Portofolii asumate de USR-PLUS :

1.Ministerul Justitiei

2.Ministerul Transportului

3.Ministerul Sanatatii.

4.Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii

5.Ministerul Economiei.

6.Ministerul Antreprenoriatului pentru IMM-uri.

Presedintele Senatului va fi un reprezentant al USR-PLUS.

Negocieri intense au mai fost si cu privire la ministrii secretari de stat stabilindu-se anumite reguli si principii pentru a nu fi sicanati intre ei.

S-au stabilit o serie de reguli pentru a evita situația în care un partid sabotează un ministru prin intermediul secretarilor de stat. Astfel, dacă avem 4 sau 5 secretari de stat într-un minister, primii 2 vor merge către partidul care dă și ministrul, iar următoarele funcții vor fi împărțite de celelalte două partide din coaliție.

Prin această metodă se urmărește ca fiecare ministru să aibă cel puțin doi oameni de încredere în imediata apropiere. În completarea acestei măsuri, ministrul va decide exact ce atribuții vor avea secretarii de stat.

La nivelul secretarilor de stat, cei de la PNL vor avea 42, USR-PLUS 26 și UDMR 12. Calculul s-a făcut în funcție de procentajul fiecărui partid în cadrul coaliției.

Tocmai din acest motiv sunt extrem de nervoși cei de la PNL. Liberalii au cedat ministerele cu mare greutate, dar mizau pe faptul că vor controla situația prin intermediul secretarilor de stat, dar în acest moment se tem că secretarii lor de stat vor fi ”trimiși la ascuțit creioane”.

Discuții tensionate sunt și pe directorii de companii, dar și în privința prefecților. Sunt multe județe în care PNL are primarul reședinței de județ și președintele de CJ, iar liberalii ar dori să aibă și prefectul, ceea ce ar însemna concentrarea înregii puteri într-o singură direcție. UDMR își cere prefecții în zonele fief, în timp ce USR-PLUS mizează pe județele cu mari aglomerații urbane.

Preşedintele PNL,Ludovic Orban, a afirmat, sâmbătă, că funcţiile de demnitate publică, fiind de răspundere politică, vor fi exercitate de reprezentanţi ai partidelor din coaliţie, dar cele aflate în zona administrativă vor fi ocupate „prin concurs organizat transparent”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *