fbpx
Liderii PNL au aprobat lista celor 9 ministri, insa cu mare scandal. Atacuri dure impotriva lui Ludovic Orban.

Liderii PNL au aprobat lista celor 9 ministri, insa cu mare scandal. Atacuri dure impotriva lui Ludovic Orban.

Liderii PNL au aprobat lista miniștrilor propusă de Florin Cîțu cu o largă majoritate: Nazare la finanțe, Bode la interne, Cîmpeanu la educație, Turcan la muncă / Ședința BPN a fost una tensionată, cu atacuri dure lansate împotriva lui Ludovic Orban

Ne asteapta o zi lunga. Poate pentru unii cea mai lunga.Dupa de PNL a decis cine sunt ministri sustinuti de partid azi va avea loc votul de investire a viitorilor ministrii din cabinetul Catu. Astfel la primele ore ale diminetii vor incepe audierile pe comisii de specialitate,  iar pe seara urmand sa aiba loc votul de investitura in Plenul Camerei.

Florin Catu a declarat ca lista ministrilor a fost votata cu 63 de voturi pentru, 2 voturi impotriva si 5 abtineri.

Potrivit surselor GlobalMedia.ro, au votat impotriva Ilie Bolojan si Florin Roman si s-au abținut Emil Boc, Cristian Bușoi, Dan Motreanu, Rares Bogdan si Robert Sighiartau.

Lista completa a viitorilor ministrii :

Miniștri PNL:
Ministerul de Finanțe – Alexandru Nazare
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
Ministerul Energiei – Virgil Popescu
Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode
Ministerul Educației – Sorin Câmpeanu
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
Ministerul Muncii – Raluca Turcan

Miniștri USR PLUS:
Ministerul Justiției – Stelian Ion
Ministerul Sănătății – Vlad Voiculescu
Ministerul Transporturilor – Cătălin Drulă
Ministerul Fondurilor Europene – Cristian Ghinea
Ministerul Economiei- Claudiu Năsui
Ministerul Cercetării, Inovării, Digitalizării – Ciprian Teleman

Miniștri UDMR:
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tanczos Barna
Ministerul Tineretului și Sportului – Novák Eduárd.

NU au lipsit in schimb acuzele pe care unii lideri ai PNL-ului le-au adus fostului premier Ludovic Orban :

Ședința liberalilor a fost una tensionată, mai mulți lideri PNL reproșându-i lui Ludovic Orban modul în care a negociat ministerele care revin partidului. Printre criticii liderului PNL s-au numărat Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman și Marian Petrache. Potrivit surselor GlobalMedia.ro, Bolojan a anunțat că se va pronunța împotrivă, iar Boc a spus că se va abține la votul privind propunerile de miniștri. Tot împotrivă au anunțat că vor vota și Rareș Bogdan și Robert Sighiartău. De asemenea, Dan Motreanu a anunțat că se va abține.

”Domnule Orban, ați vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-ați vândut partidul pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților”, i-a spus și Florin Roman liderului PNL.

De asemenea, Roman l-a acuzat pe Orban că a eșuat în negocieri, că a trădat partidul și a umilit PNL, că de numele lui se va lega marea trădare a PNL în istoria partidului, că acordul lui a însemnat o declarație de război la adresa primarilor.

”Roman i-a mai spus că dacă nu i-a fost frică de Dragnea, să nu creadă că îi va fi de el. I-a promis că îi va sufla în ceafă în următorii patru ani. I-a spus că a cedat și în guvern și în Parlament și că va ceda în continuare de câte ori Ciolacu se va uita urât la el”, au mai declarat sursele citate pentru GlobalMedia.ro.

Și Rareș Bogdan s-a declarat extrem de dezamăgit de rezultatul negocierilor purtate de Orban.

”Modalitatea în care s-a ajuns aici a fost total nedemocratică. E anormal să afăm numele miniștrilor de la TV. E absolut dezamăgitor. Nazare e un om extrem de profesionist, dar nu e normal să avem liste făcute în alte părți. Funcția de la Cameră e importantă, dar nu vânzând tot”, ar fi spus Rareș Bogdan.

Potrivit surselor GlobalMedia.ro, europarlamentarul a mai precizat că a înțeles prima oară când președintele Iohannis a spus că Orban trebuie să își facă singur echipa, dar acum e a doua oară când se întâmplă acest lucru, întrebându-se retoric dacă nu cumva cineva impune ceva partidului din exterior, liste făcute în ultima clipa despre care partidul nu a fost consultat înainte sa i se propună.

Pe de altă parte, Virgil Guran, unul dintre oamenii de încredere al lui Ludovic Orban, care a fost instalat la șefia grupului senatorial al PNL, i-a luat apărarea liderului liberal. printre cei care i-au mai luat apărarea lui Orban s-a numărat Daniel Buda, Iulian Dumitrescu, Laurențiu Leoreanu, Vlad Nistor și Ioan Bălan.

După o oră și jumătate în care a încasat criticile colegilor de partid, Ludovic Orban a spus că el a respectat mandatul primit pentru negociere.

”Ne-am asumat că guvernăm. Acesta a fost mandatul meu. Am fost mandatat să avem o coaliție de guvernare. Se va îndeplini. PNL nu a câștigat alegerile. Oricine inventează că am cedat ceva pentru funcția mea e mincinos. M-am bătut 30 de ani pentru PNL fără sa câștig nimic pentru mine și familia mea”, le-ar fi spus Orban liderilor liberali, potrivit surselor GlobalMedia.ro.

Potrivit acestora, liderul PNL a spus că i-a propus lui Robert Sighiartău să preia Ministerul Dezvoltării anul trecut, dar acesta a refuzat. Orban a precizat în acest context că nu se lasă judecat de oameni fără rezultate.

”Cine vine să conteste deciziile pe care le-am luat în consultare cu președintele Iohannis, vine să-l conteste inclusiv pe președintele României. Oameni buni, vom avea congres, primarii vor decide”, a conchis liderul PNL.

În această seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, a anunţat că miercuri, cel mai probabil, se vor derula procedurile de învestire a noului Guvern.https://globalmedia.ro/politica/breaking-ludovic-orban-ales-noul-presedinte-al-camerei-deputatilor-votat-cu-179-voturi/

„Vă informez că, cel mai probabil în cursul zilei de mâine, se vor derula procedurile de învestire a Guvernului, imediat ce premierul desemnat va transmite programul de guvernare şi lista de miniştri către cele două Camere”, a spus Orban, la finalul şedinţei plenului Camerei de marţi.

El a precizat că vor fi convocate Birourile permanente reunite pentru stabilirea calendarului învestirii.

„Vom convoca Birourile permanente reunite şi vom stabili calendarul învestirii, audierile în comisii şi votul în plen”, a mai spus Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marţi, pe Florin Cîţu candidat pentru funcţia de prim-ministru, propus de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR.

Potrivit prevederilor Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *