fbpx
Comisia juridică a Senatului a dat raport FAVORABIL pe proiectul care reglementează alegerile parlamentare din 6 decembrie

Comisia juridică a Senatului a dat raport FAVORABIL pe proiectul care reglementează alegerile parlamentare din 6 decembrie

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege iniţiat de lideri ai PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţi privind alegerile parlamentare din 6 decembrie. Au fost opt voturi „pentru” şi trei abţineri, iar iniţiativa legislativă urmează să primească votul Senatului, în calitate de prim for sesizat, conform News.ro.

Printre amendamentele admise din raportul Comisiei juridice a Senatului se numără unul prin care „doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot”.

În forma iniţiatorilor preşedintele biroului electoral era cel care făcea această verificare.

În continuare alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Astfel alegătorii aflaţi în această situaţie pot vota până cel mult la ora 23.59.

A fost eliminată, printr-un amendament al senatorului PSD Şerban Nicolae, şi abrogarea articolului 47 prevăzută în proiectul de lege iniţial.

În forma în vigoare a legii articolul 47 prevede că: „Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) şi art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020”.

Un alt amendament prevede că „în termen de 5 zile, Guvernul va modifica în mod corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 745/2020 pentru elaborarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020”.

De asemenea, conform unui alt amendament admis propus de AEP şi preluat de PSD: „Completarea birourilor electorale de circumscripţie cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare şi cu reprezentantul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, ale căror date privind identitatea au fost comunicate conform alin. (5), se face în termen de 24 de ore de la data expirării termenului prevăzut la alin. (5), în ordinea numărului cumulat de mandate obţinute la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor”.

Amendamentele respinse

Un amendament respins al senatorului USR George Dircă prevede că „votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”

O altă modificară respinsă aparţine tot USR şi arată că „în străinătate, în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”.

Un alt amendament respins a fost al UDMR şi prevede că: „Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi pot opta să întocmească şi să depună pe suport hârtie sau electronic, în condiţiile legii, dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 52-56. Listele de susţinători pot fi semnate şi depuse şi electronic, în condiţiile legii. (2) Metodologia de aplicare a alin. (1) se stabileşte prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente”.

Proiectul de lege a fost înregistrat marţi, în procedură de urgenţă în Parlament, iar Senatul urmează să voteze iniţiativa legislativă în plenul de miercuri, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Acest articol a fost citit de 48 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *