fbpx
P.N.L. Breaking : Avem guvern nou, CATU premier! PNL 9 ministere

P.N.L. Breaking : Avem guvern nou, CATU premier! PNL 9 ministere

BREAKING Acord total pentru Guvernul Cîțu. PNL are 9 ministere, 6 la USR PLUS și 3 UDMR. Justiția, Transporturile, Fondurile UE și Sănătatea la USR PLUS, Finanțele și ministerele de forță la PNL, UDMR preia Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului.

Dupa lungi negocieri cele 3 partide ,PNL, USR-PLUS si UDMR au ajuns intr-un final la un consens care speram noi sa fie pentru binele romanilor pe urmatorii 4 ani .

Ministerele au fost impartite astfel : PNL 9 ministere,USR-PLUS 6 ministere iar celor de la UDMR revenindu-le 3.

Negocierile au fost finalizate cu Florin Catu, premier acesta fiind sustinut de toate 3.

Liderii PNL – USR PLUS – UDMR au anunțat vineri seară, în jurul orei 19.00, că au ajuns la un acord total privind funcționarea viitoarei coaliții de guvernare. Astfel, Florin Cîțu va fi candidat de premier, PNL va lua șefia Camerei Deputaților și USR PLUS – șefia Senatului. Guvernul va avea doi vicepremieri și 18 portofolii, distribuite astfel: 9 ministere la PNL, 6 la USR PLUS și 3 la UDMR.

PNL:  Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Finanțelor, Ministerul Internelor, Ministerul Educației, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii

USR PLUS: Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor UE, Ministerul Sănătății, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

UDMR: Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului

Favoriții pentru ocuparea portofoliilor obținute de USR PLUS în guvernul Cîțu sunt Stelian Ion la JustițieDan Barna sau Cristian Ghinea la Fondurile EuropeneCătălin Drulă la Ministerul TransporturilorVlad Voiculescu la Sănătate și Claudiu Năsui la Economie.

Miniștrii propuși de UDMR sunt Cseke Attila la Ministerul Dezvoltării și Tanczos Barna la Ministerul Mediului.

iniștrii Nicolae Ciucă (Apărare) și Bogdan Aurescu (Externe) sunt favoriți pentru păstrarea funcțiilor actuale.

  • Declarațiile liderilor politici:

Ludovic Orban: Așa cum ne-am angajat imediat după ce românii au votat, cele trei partide au ajuns azi la o înțelegere în ce privește structura guvernului. Florin Cîțu e candidatul la funcția de premier. PNL e candidat pentru președinția Camerei Deputaților, USR PLUS are candidat la șefia Senatului. Vor fi doi vicepremieri, 18 ministere. 9 ministere la PNL, 6 USR PLUS și 3 UDMR.

PNL va gestiona Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Finanțelor, Ministerul Internelor, Ministerul Educației, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii.

Dan Barna: Am găsit cea mai bună soluție pentru coaliție. Portofoliile asumate de USR PLUS sunt: Justiția, Transporturi, Sănătate, Cercetare și Inovare și Digitalizare, Economie și Antreprenoriat.

Dacian Cioloș: Avem mai multe proiecte pe Justiție, dincolo de a repara ce a stricat PSD, vom merge înainte cu inițiativa FărăPenali în funcții publice. Avem Fondurile Europene – inclusiv PNRR, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Am pus într-un singur minister Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea pentru că e nevoie în economie. Negocierile nu s-au finalizat, mai avem programul de guvernare, dar eu cred că ce a fost mai greu a trecut.

Kelemen Hunor: Am avut discuții pentru stabilitate parlamentară. Sunt convins că vom reuși să asigurăm atât investițiile pentru economie, pentru locuri de muncă, educație și sănătate. Noi ne-am asumat să fim alături de colegii noștri la formarea majorității și în guvern. Vom asuma Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului.

Florin Cîțu: Mulțumesc coaliției pentru încrederea acordată, sunt conștient de această responsabilitate. Mă voi implica pentru a finaliza programul de guvernare cât mai rapid.

Articol inițial: Liderii PNL, USR PLUS și UDMR s-au înțeles în această seară pe repartizarea ministerelor în viitorul guvern de coaliție și ar urma să facă un anunț în această seară, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Urmăriți pe G4Media.ro informațiile serii de la negocieri.

Reamintim că în negocierile de dimineață partidele au bătut palma pe repartiția marilor funcții: Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților.

De asemenea, partidele au convenit ca PNL să primească 8 ministere, USR PLUS 7 ministere, iar UDMR – 3 ministere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *