fbpx
AVIZUL CSM – ELASTICUL DE LA CHILOTII LUI STELIAN ION

AVIZUL CSM – ELASTICUL DE LA CHILOTII LUI STELIAN ION

Anul trecut, în februarie, USR, cu deputatul Stelian Ion în frunte, era indignată profund de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a respecta avizul negativ al CSM în cazul propunerilor de procurori șefi – așa cum se cerea și în raportul MCV – și amenința cu sesizarea Comisiei Europene. Anul acesta, tot în februarie, USR, cu ministrul Stelian Ion în frunte, e indignată profund de ideea unora că ar trebui respectat avizul negativ al CSM în privința desființării SIIJ. Așa că anunță că nu se va ține cont de el. Comisia Europeană o avea ceva de zis?

20 februarie 2020

Stelian Ion: Presedintele Iohannis nu a respectat avizul negativ al CSM. Vom solicita opinia CE

Deputatul USR Stelian Ion a anunțat că partidul din care face parte va solicita Comisiei Europene un punct de vedere în legătură cu numirile procurorilor șefi făcute de președintele Klaus Iohannis.

„Am discutat cu delegația Comisiei Europene care se ocupă cu raportele MCV, am spus că le vom trimite un document în care vom expune punctul nostru de vedere. La acea data nu erau numite aceste persoane în calitate de procurori șefi. Acum, iată, nerespectarea recomandării din cadrul MCV este clară și vom vrea să vedem care este opinia Comisiei Europene cu privire la acest aspect”, a afirmat Stelian Ion, într-o conferință de presă.
Acesta a mai spus că nu doar USR critică numirile, ci există și asociații importante ale magistraților care fac acest lucru, de exemplu Forumul Judecătorilor și Asociația Procurorilor. El a adăugat că i-a solicitat în repetate rânduri și ministrului Justiției Cătălin Predoiu să oprească procedura, ceea ce nu s-a întâmplat.
„Numirile făcute de domnul președinte astăzi încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din MCV și reprezintă o gravă greșală. Am spus și am solicitat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să oprească aceste nominalizări, această procedură. Lucrurile s-au agravat în momentul în care ceea ce a spus noi s-a confirmat, iar CSM a dat aviz negativ pe două dintre propuneri”, a completat Ion.
„Cu privire la aceste două propuneri care au primit aviz negativ, din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit retrasă procedura, sau domnul președinte ar fi trebuit să le respingă”, a spus el.
În raportul MCV din 2019 apare recomandarea respectării avizului CSM: „(…) avizelor negative ale CSM cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.
Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv. (Mediafax)

12 februarie 2021

Stelian Ion: Avizul negativ al CSM e dezamagitor, merg mai departe cu desfiintarea SIIJ

„În această dimineață, am semnat și am trimis către Guvernul României propunerea de proiect pentru desființarea SIIJ. După cum știți, ieri a fost o ședință în cadrul CSM, o ședință lungă, în care s-a dezbătut acest proiect, s-a dat un aviz negativ. Vreau să fac precizarea că avizul este consultativ și am decis, în urma analizării tuturor argumentelor să trimit mai departe acest proiect. Pentru mine, avizul negativ din partea CSM reprezintă o dezamăgire”, a spus Stelian Ion. (Digi 24) (B.T.I.)

Preluare : inpolitics.ro

Acest articol a fost citit de 47 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *