Ioan Avram a murit.
A fost ministru al “Constructiilor” timp de 20 de ani si ministrul energiei alti doi ani.
Reputat inginer, director la Vulcan si Resita, Ioan Avram a fost cel mai longeviv ministru inainte de anul 1989: 21 de ani la MINISTERUL INDUSTRIILOR SI CONSTRUCTIILOR DE MASINI, MINISTERUL ECONOMIEI SI ENERGIEI si Vice Prim-Ministru.
In anul 2018 a participat la Politehnica, fiind invitat de organizatori, cu prilejul aniversarii a 100 de ani de industrie in Romania.
La sfarsitul discursului, printre altele, a sustinut:
“… sa incepem sa mai lucram si pentru noi. Am incredere in generatia tanara. Sa faceti mai mult ca noi. Sa aveti stiinta de carte si dragoste de neam!”
A vorbit extraordinar si a fost aplaudat, la scena deschisa, timp de 45 de minute, pentru discursul sau excelent.
O parte a presei si a mediilor din Romania chiar l-au acuzat ca a fost un ministru al regimului, dar cu certitudine a fost un constructor al economiei moderne. A avut o vocative speciala de a construi si a construit. Ce a construit? Industria Romaniei, din acele vremuri, prin care tara noastra a atins pragul dezvoltarii industriale maxime. A coordonat industria Romaniei ca un adevarat specialist, ministru, un adevarat barbat de stat, un adevarat roman.
A fost in Statele Unite, unde s-a intalnit cu conducerile marilor companii industriale americane, aducand in tara Know-How si tehnologii moderne, pe care le-a achizitionat si le-a implementat in sectoarele industriale romanasti. A discutat cu conducerile politice ale SUA, la nivelele Casei Albe, implicand, ulterior, marile corporatii americane si britanice in importante sectoare industriale romanesti, de tipul si anvergura General Electric, General Dynamics, Pratt & Wittney etc.
De asemenea, a parcurs, discret, ruta Bucuresti-Atena-Hong Kong-Pekin (Beijing), unde a avut agende de succes, cu conducerile politice ale Chinei, stabilind excelente relatii economice, industriale si de comert, cu factorii de decizie ai acestei tari, obtinand cele mai favorabile acorduri comercial-industriale, financiare si de investitii comune. Nivelele de discutii purtate in China cu Presedintele R.P. Chineze Deng Xiaoping, Primul Ministru Zhun Enlai si negocierea intereselor mutuale, bilaterale, multilaterale si comune au atins cotele maxime, Romania capatand noi roluri de producator-furnizor de solutii pentru multiple piete mondiale de resort, circumscrise scenariilor de expansionism global, in plina ascensiune, in anii de referinta, precum si in perioadele care au urmat si care au consacrat Romania, in Lume, contribuind la consolidarea imaginii tarii noastre, a reputatiei si a prestigiului, pe plan mondial.
In ultimii ani ai comunismului a fost director al santierului naval Oltenita si director al Uzinei Faur, din Bucuresti.
Dupa Revolutia din decembrie 1989, Ioan Avram a continuat sa sprijine, discret, cateva formule industriale majore, circumscrise zonei industriale private: Mecano-Export, Uzin-Export, Uzin-Sider, Autocamioane Brasov, Expert Energy Romania etc.
Ministrul Ioan Avram a fost al Romaniei si nu a apartinut vreunui regim sau sistem politic. A lasat Romaniei si romanilor mostenitrea sa, care au preluat-o.
Dumnezeu sa il odihneasca in pace, liniste si lumina!
Suporti foto: Expert Energy, OMIR, Agerpres, CNR-CME etc.
Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.
Sustine Echipa Global Media