fbpx
Educatia e la pamant. Dezastru se adanceste si nimeni nu pare a da o data concreta cand vom scapa de cursurile online. 65000 de elevi nu au media incheiata.

Educatia e la pamant. Dezastru se adanceste si nimeni nu pare a da o data concreta cand vom scapa de cursurile online. 65000 de elevi nu au media incheiata.

Ministerul Educaţiei arată că aproximativ 65.000 de elevi se află în situaţia de a nu avea media încheiată la sfârşitul semestrului I, imposibilitatea de acces la resursele tehnologice fiind factorul principal. Alte cauze sunt neparticiparea la cursuri şi situaţiile medicale. Ministrul Sorin Cîmpeanu şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare au discutat măsuri privind asigurarea cadrului legal flexibil în vederea încheierii situaţiei şcolare la finalul semestrului I, relatează NEWS.RO.

Fiecare profesor va trebui să facă acțiuni remediale față în față, peste programul clasei. Pot însemna și ore sâmbăta

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a organizat, luni, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali, tema principală fiind identificarea numărului de elevi aflaţi în situaţie de risc cu privire la neîncheierea situaţiei şcolare pentru semestrul I, precum şi măsurile ce se impun în această situaţie.

„La acest moment, conform datelor transmise de către unităţile şcolare, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, se estimează că un număr de cca. 65.000 de elevi se află în situaţia de a nu avea media încheiată, imposibilitatea de acces la resursele tehnologice fiind factorul principal, la care se adaugă şi alte motive precum neparticiparea la cursuri, situaţii medicale etc. Trebuie avut în vedere că, în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situaţie era de aproximativ 15.000”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Educaţiei.

Conform sursei citate, măsurile necesare identificate până în prezent sunt: desfăşurarea de activităţi remediale pe parcursul semestrului al II-lea, cu identificarea surselor de finanţare pentru plata cadrelor didactice; prelungirea perioadei de încheiere a situaţiilor şcolare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea; posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline.

Ministrul educației spune că nu există școală în România unde să nu fie nevoie de ore de educație remedială.

”Printre cele 7.203 școli nu este niciuna care să poată spune că n-are nevoie de niciun fel de acțiune remedială. Sunt convins că fiecare profesor va trebui să se implice în aceste acțiuni remediale, într-o măsură mai mare sau mai mică. Am căzut de acord că trebuie făcute față în față. Acțiunile remediale trebuiesc făcute peste programul specific, clasic aferent semestrului II. Deci este clar că trebuie să vină mai multe ore la școală. Mai multe ore la școală pot însemna și și ore pe parcursul zilelor de sâmbătă. Dar vom vedea care este disponibilitatea în funcție de specificul fiecărei școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Europa FM.

Ministrul a mai anunțat că în aceste zile toate cele 250.000 de tablete achiziționate de Guvern vor ajunge „garantat” la elevi.

„În luna aprilie a acestui an s-a lansat o interogare către toţi cei care nu au echipamente. Rezultatul a fost: 233.000 de copii, de elevi, au declarat că nu au echipamente.

Guvernul, Ministerul Educaţiei a achiziţionat 250.000 de tablete – mai mult decât 233. 000 cât a asumat fiecare inspector general că ar fi necesarul, la el în judeţ, prin semnătură şi ştampilă. S-au distribuit aceste echipamente, s-au distribuit toate aceste echipamente la ora la care vorbim.

La finalul săptămânii trecute erau puţin peste 6 000 de tablete, ajunse la inspectorate, dar neridicate de elevi şi părinţi.

La începutul săptămânii viitoare garantat toate cele 250 000 de tablete vor ajunge la elevi.

Și totuşi, raportările de săptămâna trecută, în data de 6 ianuarie, în sistemul informatic, sunt următoarele: 237.000 de elevi fără acces la internet şi 287.000 de elevi fără tablete. Deci erau 233. 000 , s-au achiziţionat 250.000 de tablete şi au rămas 287.000 fără echipament”, a arătat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Această situație se înregistrează în condițiile în care, în afara tabletelor achiziționate de Guvern, unele primării au cumpărat și distribuit tablete către elevi din fonduri propriii, la care se adaugă donațiile unor ONG-uri și companii.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că luni, după orele prânzului, așteaptă „o raportare cu privire la estimarea numărului de elevi aflați în situația de risc cu privire la neîncheierea situației pe semestrul I din cauza dificultăților înregistrate în procesul de predare online, inclusiv a dificultăților cu privire la accesul la echipamente”.  În funcție de amploarea rezultatului, va trebui să stabilim măsuri remediale, a mai spus ministrul.

În context, el a anunțat că în data de 4 februarie, în afara celor 250.000 de tablete achiziționate și livrate de Ministerul Educației, vor veni aproape 60.000 de laptopuri, care vor fi distribuite în 1.073 de licee.

Examen pentru directorii de școli

Întrebat cum își explică această situaţie cu tabletele, ministrul a spus că este vorba despre necesitatea profesionalizării managementului în educaţie.

Sorin Cîmpeanu a anunțat, în context, că managerii din sistem vor fi schimbaţi „printr-un concurs organizat într-o manieră extrem de relevantă, anul acesta”.

„După ce organizăm concursul pentru inspectorii generali și inspectorii generali adjuncți, pentru directori va trebui să avem o manieră foarte relevantă. Cu siguranță va fi un examen. Acel examen trebuie neapărat să scoată în evidență capacitatea lui, cunoașterea lui cu privire la legislația din educație, cu privire la toate aspectele manageriale, partea economică, tot ce înseamnă a fi manager. Asta poate să aibă o pondere de 70, de 80, de 90 la sută. Am venit cu o idee: să dai 10 la sută, în condițiile în care la examen ai luat această notă, să fie ales cel care este mai acceptat de către comunitatea de școală, formată de profesorii titluari cu normă întreagă. E o idee, alături de multe alte idei. Dar ceva trebuie să facem pentru profesionalizare”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

>

Acest articol a fost citit de 1 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *