fbpx
Guvernul pierde finanțarea europeană pentru sistemele de irigații, deși seceta distruge agricultura românească

Guvernul pierde finanțarea europeană pentru sistemele de irigații, deși seceta distruge agricultura românească

Agricultura încasează o lovitură dură din partea Executivului și riscă să înregistreze pierderi mari de recolte în următorii ani.

Guvernul României renunță să lupte pentru sistemele de irigații și nu este capabil să convingă Uniunea Europeană că această investiție este necesară pentru viitorul agriculturii. Guvernul dă vina pe Comisia Europeană, dar în realitate nu a reușit să demonstreze că sistemele de irigații sunt importante pentru mediul înconjurător, pentru o agricultură ecologică și pentru o producție tot mai mare de cereale.

Guvernul voia o finanțare de 4 miliarde de Euro, din PNRR, pentru sistemul național de gestionare a apei, printre care și sistemele de irigații, care făceau parte din Pilonul I al tranziției verde. În Planul Național de Reziliență și Relansare (PNRR) era menționat faptul că sistemele de irigații ajută la combaterea secetei: „Modernizarea sistemelor de irigații pentru prevenirea și gestionarea riscului de secetă/ ariditate”.

Citeste si  : https://globalmedia.ro/actualitate/usr-ar-schimba-udmr-cu-aur-bal-mascat-in-coalitie-cu-legile-electorale-surse/ 

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că investițiile în sisteme de irigații, cu banii din PNRR, au fost respinse de Comisia Europeană. „Unele dintre teme au fost acceptate, despre alte teme Comisia Europeană a spus: dom’le, cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta. Irigații (ca exemplu – n.r.). Ei au zis nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca instrument prin care statele să se repună pe picioare după criza COVID”, a explicat Barna într-un interviu recent.

Banii din Next Generation EU au marele obiectiv de a ajuta statele membre să facă primii pași spre tranziția verde, spre o economie prietenoasă cu mediul. Repunerea pe picioare după criza Covid, cum insistă Dan Barna, se va realiza prin investiții care protejează mediul înconjurător și care reduc poluarea sau efectele schimbărilor climatice.

Guvernul României, reprezentat de ministrul Cristian Ghinea în fața Comisiei Europene, nu a fost capabil să-și impună punctele de vedere și să convingă reprezentanții europeni că nu se poate vorbi de o tranziție verde dacă nu investim în sisteme de irigații care să ajute agricultura în perioada de secetă.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, nu a ieșit public să lupte pentru finanțarea sistemelor de irigații și pare că nu este deloc interesat de astfel de investiții. Respingerea finanțării pentru sistemele de irigații din banii PNRR este o mare înfrângere pentru Adrian Oros, care nu a putut să atragă investiții pentru agricultura românească. România riscă să nu mai aibă producție de cereale nici măcar pentru consumul intern, în timp ce producția internă de carne de porc acoperă doar 25% din consum, după cum a recunoscut chiar ministrul. Fără cereale va fi imposibil să mai creștem sănătos animale pentru carne.

În 2020, producția de grâu a României a scăzut cu 41% față de 2019, din cauza secetei care a distrus recolte întregi. Dacă România ar fi avut sisteme de irigații, ar fi reușit să-și salveze producția de grâu. Tocmai în acest context al secetei provocate de schimbările climatice, Guvernul României trebuia să insiste pentru accesarea fondurilor europene în vederea refacerii sistemelor de irigații.

Chiar Uniunea Europeană este cea care avertizează că odată cu creșterea temperaturilor, în urma schimbărilor climatice, seceta și lipsa accesului la apă vor afecta suprafețe tot mai mare din Europa. Costurile secetei, în ultimii 30 de ani, s-au ridicat la peste 100 de miliarde de Euro, spune Comisia Europeană. România este unul dintre statele cele mai mult afectate de secetă, iar această problemă se va dezvolta și mai mult în viitor, așa cum arată graficul de mai jos.

seceta europa romania

 

 

 

 

 

 

 

Sursa :psnews.ro

Acest articol a fost citit de 22 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

One thought on “Guvernul pierde finanțarea europeană pentru sistemele de irigații, deși seceta distruge agricultura românească

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *