fbpx
Buzău: Peste 69.000 ha de culturi agricole de toamnă afectate de secetă. Fermierii primesc și o veste bună!

Buzău: Peste 69.000 ha de culturi agricole de toamnă afectate de secetă. Fermierii primesc și o veste bună!

APIA Buzău începe plățile pentru fermierii ale căror culturi de toamnă au fost afectate de secetă. Despăgubirile acordate de stat pentru terenurile afectate de lipsa precipitațiilor ar trebui să intre în conturile fermierilor începând de miercuri.

După verificările din teren, s-a constatat că aproximativ 69.000 ha cultivate cu grâu, rapiță și orz au fost afectate în proporții diferite de secetă. Peste 2.000 de agricultori au înregistrat pagube, unii dintre ei fiind în situația de a nu recupera nici măcar banii investiți pentru înființarea culturilor. În total au fost înregistrate 1854 de cereri, numai 7 dintre acestea fiind respinse. Principalul motiv al respingerii celor 7 cereri a fost neîndeplinirea procentului de minim 30% de suprafață calamitată din totalul culturii.

Cuantumul ajutoarelor primite de fermieri variază între 772 lei/ ha și 1002 lei/ ha, în funcție de cultura afectată de lipsa precipitațiilor.

Pentru grâu fermierii vor primi 925 lei/ha, pentru secară 925 de lei/ha, pentru orz 912 lei/ha, pentru orzoaică 951 lei/ha,  iar cei care au cultivat triticale vor primi 805 lei. Cea mai mică sumă o vor primi fermierii pentru culturile de ovăz 772 lei/ha, iar suma maximă va merge către cei care au cultivat rapiță, respectiv 1002 lei/ha.

Reprezentanții APIA au făcut deja calculele iar banii ar urma să ajungă în conturile fermierilor începând de miercuri. Suprafața totală pentru care fermierii buzoieni vor primi despăgubiri anul acesta este de  67.000 ha. Suma totală a ajutorului este de  62.582.302 de lei din care se acordă  un procent de 82% în această etapă, pentru încadrarea în bugetul alocat, respectiv 50.957.484 de lei.

 

Acest articol a fost citit de 41 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *