fbpx
Valeriu Gheorghiță: Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate

Valeriu Gheorghiță: Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate

BREAKING Valeriu Gheorghiță: Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale și nu au boli cronice / Profesorii NU vor intra prioritar la vaccinare.

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă că în acest moment România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, astfel că din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale și care nu au boli cronice sau nu au mai mult de 65 de ani.

Reprogramarea se va face automat în platformă.

Valeriu Gheorghiță a explicat că este vorba despre o perioadă de 10-14 zile, care include 35.000 de persoane.

Obiectivul pentru etapa unu a fost atins – peste 90% din persoanele eligibile din sectorul medical

Etapa a doua – 175.103 pacienți peste 65 ani și cu boli cronice, plus 56.999 din activitățile esențiale.

Programările până pe 15 aprilie sunt ocupate 1,8 milioane locuri pentru vaccinare. 73% din locuri sunt ocupate de persoane cu boli cronice sau persoane peste 65 de ani.

La acest moment, numărul centrelor de vaccinare: 583 de centre active, dintre care pentru etapa I sunt 269 de centre. Pentru etapa a doua sunt 212 centre cu 337 de fluxuri, adică peste 20.000 de locuri. Mai sunt 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin 1000 de doze pe zi, plus centrele MAI tot cu 1000 de doze zilnic.

784.349 de doze de la Pfizer au fost recepționate. Au fost distribuite 610.433 de doze.

249 de doze au fost irosite din motive care presupun abateri de la lanțul de frig, deteriorarea flacoanelor, reconstituirea incorectă.

Mai sunt 14.000 de doze de la Moderna. la finalul lunii vor mai veni 21.000 și avem prromisiunea pentru februarie pentru încă 53.000 de doze.

Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că într-o săptămână am recepționat cu 53% mai puține doze decât trebuia, adică cu peste 90.000 mai puțin. Soluția noastră: începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane.

Practic persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu zece zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie în ordinea programării iniţiale. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate ceea ce înseamnă 176.861 de persoane. La acest deficit de doze noi avem calculat un procent de 10% doze suplimentare tocmai pentru a asigura acest procent de persoane care nu sunt programate şi fiind reprezentate de excepţii menţionate

Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare.

Numărul dozelor care va reveni României în etapa a doua de livrări va fi semnificativ mai mare. Încă nu avem un calendar.

Ne menținem obiectivul ca, până la sfârșitul lunii martie să vaccinăm 1,2 milioane de persoane.

Secretarul de stat Andrei Baciu:

Până la sfârșitul lunii martie trebuie să vină restul de doze până la 2,5 milioane de la Pfizer și 430.000 de la Moderna.

Dacă se aprobă vaccinul AstraZeneca, până la finalul lunii martie ar trebui să primim încă 1,2 milioane de doze.

Răspunsuri la întrebări:

Valeriu Gheorghiță:

Soluții pentru vaccinarea cadrelor didactice: am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare. Avem opțiunea ca din 7 februarie să începem vaccinarea cadelor didactice, dar am avut de ales între a amâna persoane peste 65 de ani și cu boli cronice sau persoanele din activități esențiale.

Vaccinarea personalului din învățământ depinde de momentul la care celelalte vaccinuri vor fi aprobate. Dar deschiderea școlilor nu e condiționată de vaccinare. E o decizie care depinde de situația epidemiologică.

Când vom avea un calendar de livrare de la Moderna și AstraZeneca… Nu putem spune acum o dată concretă pentru deschiderea altor centre de vaccinare.

Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. E vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 de mii care au fost programate de angajatori. Am extras fix acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile.

Adriana Pistol – INSP:

Secvențierea testelor pentru COVID: Nu există un număr de teste se pot face. Se vor face atâtea cât este necesar. Necesitatea vine de cum arată tulpina identificată la primul PCR. Există anumtie tulpini suspecte care fac pe omul din laborator să supună secvențierii.

E un proces laborios, costisitor. Din câte știu, costă în jur de 500 de euro, nu avem foarte multe laboratoare care să facă acest lucru.

Nu ar fi corect să stabilim un număr. Corect e ca dacă omul din laborator are o suspiciune, să facă demersurile necesare pentru secvențierea.

La școala 128 e clar un focar datorat acestei tulpini. Nu mă aștept ca înainte de vineri să avem rezultatul secvențierilor, la cele patru probe prelevate.

Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi e suficient ca să fiu sigură că toate persoanele din focar au aceeași tulpină. Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Focarul este clar conturat.

Niciuna dintre persoane nu are o formă de îmbolnăvire care să fie nici măcar medie, deci nu îi este periclitată viața.

Valeriu Gheorghiță:

Se poate ceda locul la vaccinare, dacă persoana respectivă face parte din aceeași etapă de vaccinare.

Sunt sub 10.000 de persoane din învățământ vaccinate, din cele 300.000 angajate. 126.000 și-au exprimat dorința de vaccinare.

Nu cred că vorbim de o întârziere a etapei a treia. Situația din februarie este una punctuală. La acest moment, tot luna aprilie este luată în calcul pentru începerea etapei a treia.

Sursa:G4media.ro

Acest articol a fost citit de 260 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *