Vaccinarea paralelă! Datele publicate de ministrul Vlad Voiculescu scot la iveală un sistem de vaccinare care ocolește platforma oficială.
Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.
O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.
Organizarea vaccinării
Să recapitulăm pentru început cum anume a fost organizată vaccinarea în România, pe faze, cum se fac programările și care sunt centrele de vaccinare.
Conform strategiei naționale de vaccinare, în prima faza de vaccinare, s-au imunizat cadrele medicale, la locul de muncă. Cu alte cuvinte, spitalele au fost transformate, pentru faza 1, în centre de vaccinare. O dată terminată faza 1, următorul pas a fost imunizarea persoanelor în vârstă, a bolnavilor cronici și a personalului esențial, categorie care a cuprins mulți angajați ai statului sau ai firmelor private expuși riscului de îmbolnăvire COVID.
„Pentru etapele a II-a și a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through. Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică, sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică.” scrie în Strategia de Vaccinare în România.
Pentru faza a 2-a, au fost amenajate centre speciale de vaccinare, iar programarea se face exclusiv prin platforma națională, dezvoltată de STS. Maiorul Dorin Chirca ne-a explicat că atunci când o persoană se autentifică pe platformă îi apar doar centrele unde s-ar putea ea vaccina. Prin urmare, pentru a putea vedea toate centrele de vaccinare anti-Covid disponibile ar trebui să fim o persoană cu boală cronică sau peste 65 de ani.
Am accesat platforma folosind CNP-ul unei persoane de peste 65 de ani și am aflat că în București, în acest moment, sunt accesibile 11 centre de vaccinare unde oamenii pot să se programeze.
În afara de aceste 11 centre, au mai fost amenajate centre speciale, doar pentru angajații din învățământ la care accesul se face pe baza unor liste speciale, întocmite de inspectoratele școlare. Acestea sunt o parte din cele 39 pe care nu le putem vedea pe platforma RoVaccinare.
Citeste tot articolul la :https://buletin.de/bucuresti/vaccinarea-paralela-ocoleste-platforma-oficiala/
Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.
Sustine Echipa Global Media