fbpx
Un nou eșec? UE nu finanțează extinderea rețelelor de gaze din România prin PNRR

Un nou eșec? UE nu finanțează extinderea rețelelor de gaze din România prin PNRR

După refuzul legat de sistemele de irigații, se pare că Bruxelles-ul nu ar dori să finanțeze prin Planul de Recuperare și Reziliență extinderea distribuțiilor de gaze naturale.

În anumite puncte unde au existat rezerve la nivelul Comisiei Europene să îmbunătăţim argumentaţia şi susţinerea proiectelor pe care noi le considerăm importante pentru România a fi finanţate prin PNRR. (…) Nu numai pe irigaţii. Sunt discuţii legate de cele 600 de milioane pe care noi ne-am propus să le alocăm pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz, unde au existat discuţii tehnice care trebuie clarificate privitoare la utilizarea hidrogenului în aceste reţele de gaz, chestiuni tehnice care pot fi soluţionate”, a declarat președintele PNL.

Citeste si : https://globalmedia.ro/actualitate/perchezitii-intr-un-dosar-de-trafic-de-substante-toxice-si-armament/

“Nu împărtăşesc modul în care a fost transmis în opinia publică. Toate planurile naţionale de rezilienţă au fost confruntate în cursul negocierilor cu Comisia Europeană cu observaţii, puncte de vedere, sunt anumite lucruri pe care Comisia consideră că trebuie pregătite mai serios, sunt anumite tipuri de finanţări în care Comisia a exprimat puncte de vedere şi a pus nişte întrebări. Este un document care este supus îmbunătăţirii şi urmează să dezbatem în coaliţie şi la nivel guvernamental îmbunătăţirea acestui plan naţional, astfel încât să corespundă exigenţelor Comisiei Europene”, a spus Orban după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

În total, prin PNRR, România ar urma să primească 30 de miliarde de euro pentru investiții care să conducă la recuperarea post-covid a economiei, dar au apărut deja probleme. Pe lângă sumele cerute pentru finanțarea de noi sisteme de irigații sau faptul că avem foarte multe proiecte de infrastructură rutieră pentru care cerem bani, iată că acum apare și o problemă de eligibilitate a proiectelor: extinedera rețelelor de gaze, care este combustibil fosil (nu se împacă decât tangențial cu Green Deal). Pentru a reuși să obțină finanțare, ar fi de dorit să putem convinge Bruxelles-ul pentru o utilizarea combinată a noilor rețele de gaze, care să poată transporta un mix gaz-hidrogen obținut din surse regenerabile.

Sursa

Acest articol a fost citit de 18 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

2 thoughts on “Un nou eșec? UE nu finanțează extinderea rețelelor de gaze din România prin PNRR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *