fbpx
Tehnici esențiale de supraviețuire în zonele montane, cu Păun Ionuț.

Tehnici esențiale de supraviețuire în zonele montane, cu Păun Ionuț.

TEHNICI DE SUPRAVIEȚUIRE, cu Păun Ionuț, omul care ne poate învăța despre cum să supraviețuim în zone de munte și ce e bine să avem asupra noastră în caz că vrem să facem drumeții în zone „virgine” de munte.

Mai multe despre aceste tehnici le puteti viziona pe canalul de youtube „Ionuț aventura in natura” destinat tehnicilor de supravietuire :https://www.youtube.com/@IonutAventurainNatura

tehnici de supravietuire

 

1.  Care sunt principalele provocări ale supraviețuirii în zona de munte sălbatic și cum vă pregătiți pentru ele?

Intr-o situatie reala de supravietuire termen mediu-lung , de exemplu, este găsirea unei zone ( pe un versant ) in care sa existe un râu sau teren mocirlos unde cu siguranță vor fi urme de animale salbatice ( unde din start rezolvam problema apei și a hranei ) .

Totodată adapostul trebuie așezat la o distanță minima de 100 cca. 150 m fata de acel teren pentru a evita întâlnirile nedorite cu eventuale pradatoare mari ( lup , urs , sacal , ras )

urme 1.1 urme 1.2 urme 1.3 urme 1

2.Ce echipament considerați esențial pentru o excursie în munți și cum vă asigurați că aveți tot ce este necesar pentru supraviețuire?

Excursia pe munte nu are nimic de a face cu supraviețuirea.
Dar dacă faceți referire în cazul în care exista riscul unei accidentări sau pur și simplu va rătăciți pe munte și va trebui sa supravietuiti pe termen scurt în primul rand as spune un echipament adecvat sezonului în care va aflați și în acesta intra inclusiv îmbrăcămintea. Se cunoaște faptul ca vremea la munte este schimbătoare iar diferențele de temperatura dintre noapte și zi sunt foarte mari uneori pe timpul nopții temperaturile pot ajunge chiar și aproape de 10 grade sau chiar mai puțin pe timpul verii . Exista regula celor 3 straturi :
a ) primul strat cel de la piele sa fie sintetic , ce permite absorbirea transpirației și evacuarea către exterior astfel pielea rămânând uscata
b ) stratul intermediar sa fie tot sintetic sau din lână ( merinos ) , dar mai gros cât sa asigure căldură corporala
c ) ultimul strat fiind impermeabil .
Pe orice teren muntos indiferent de dificultatea traseului recomand folosirea bocancilor cu gleznă pentru a evita eventualele accidentări ( entorse, rupturi s a m d , pentru a tine piciorul drept , glezna )

Depinzând acum de durata traseului montan și fac referire la cel în care se petrece o noapte pe munte cu cortul voi face referire la câteva lucruri esențiale de avut asupra oricărui pasionat de drumeții montane:
Kit ul de supravietuire
Lanterna frontala și baterii de schimb
Amnar
Cuțit
Un power bank
Sa va asigurați ca aveți telefonul încărcat la maxim înainte de plecare
Bete trekking
Saltea outdoor , sac de dormit
Drybag ( pentru a evita răspândirea mirosurilor de alimente și întâlnirile neplăcute cu eventuale animale salbatice )

3.Cum vă adaptați la schimbările meteorologice rapide și extreme pe care le puteți întâlni în munți în timpul unei aventuri?

Am răspuns la punctul 2 cu îmbrăcămintea.
Desigur se poate face vatra sau folosirea cortului a sacului de dormit în cazul unei excursii , în sacul de dormit se poate pune folia de supraviețuire din kit astfel căldură corporala rămânând aproape de normal .
După cum am specificat supraviețuirea nu este tot una cu excursia pe munte dar în cazul în care ești nevoit sa supraviețuiești se poate face un adapost temporar în forma de A din crengi acoperit cu frunze .
Între haine se pot indesa cât mai multe frunze uscate astfel se creează o zona tampon între corp și mediul exterior iar pierderea caldurii corporale fiind mai mica.

4.Care sunt cele mai importante reguli de orientare în teren montan pentru a evita pierderea sau situațiile periculoase?

Recomand folosirea busolei și a unei harti Nordate dar in ziua de azi cam toate hartile sunt , în orice tura montana ( pentru cunoscători ) sau folosirea aplicațiilor pe telefon pentru orice persoana astfel revenind la punctul 1.
În cazul în care faceți referire la un traseu bine stabilit . În cazul în care sunteți în situația în care sunteți rătăcit pe munte se va cauta cu privirea cel mai înalt punct din care poate fi observata zona ( varf muntos sau deal din apropiere , arbore ce poate fi cățăra etc ) pentru a fi observata zona . În cazul sau în imposibilitatea in care nu poate fi observata zona se va alege primul parau întâlnit deoarece acesta cu siguranță se varsă într un râu mai mare și este cunoscut faptul ca toate așezările sunt lângă cursul unui rau . Alt caz se poate alege prima vale întâlnită pe care se va cobora . Recomand tuturor fie copii sau adulți taberele de supravietuire unde se pot bucura de aer curat și liniștea naturii dar și pot deprinde câteva lucruri ce pot fi de folos . De exemplu sa se afle poziția nordului cu un simplu bat înfipt în pământ sau cu ajutorul ceasului sau calcularea timpului cu ajutorul degetelor de la mana . Astfel pot evita ,, deplasarea în cerc ” calcularea timpului pentru deplasare și campare ( foc apa , adăpost) astfel salvând-se.

busola

5.Ce strategii folosiți pentru a găsi sau purifica apă într-un mediu montan în care resursele pot fi limitate?

Apa poate fi extrasa din pământ prin stoarcere , dimineața pe roua din iarba , din trunchiurile arborilor si frunze . Se face un foc din care se vor lua cărbunii ce ulterior fiind necesari deoarece aceștia rețin toxinele din apa inclusiv cele petroliere sau rezultate din gaze . Se face un filtru dintr un pet sau doza ce poate fi găsit…
Primul strat fiind din pietrus ce asigura următorul strat de nisip și nu tulbura apa . Nisipul are rolul de a elimina impuritățile din apa . Carbunele după cum am spus toxinele iar ultimul strat ( vata sau un lucru din bumbac ) pentru a limpezi apa . Cu cât mai indesata vata și cu cât curge mai greu apa prin filtrul natural cu atât mai bine apa va fi purificata. Sa nu uitam ca apa oare conține viruși și bacterii ce nu pot fi omorâți decât prin fierbere și recomand după filtrare fierberea apei minim 15 minute , răcită apoi consumata .
Eu de exemplu dețin un filtru tactic de la sawyer ce retine 99,99 % din impurități și virusuri .

apa purificata

6.Cum gestionați siguranța alimentară și găsirea hranei într-un mediu montan sălbatic?

Potecile de animale pot fi vizibile in desisuri , iarba dar și pe un teren umed sau înzăpezit …
Tin sa precizez ca nu sunt deloc de acord cu aceste practici dar este bine de cunoscut deoarece în cazul unei situații reale de supraviețuire unde ,, toate legile sunt înlăturate ” pentru a supraviețui voi face cunoscut și acest aspect
Se pot face capcane ascunse în / cu pamant pentru animale , depinzând ce vânat urmărim, mare sau mic pe poteca sau în terenul mocirlos de care spuneam mai sus . Capcane prin tragere și ancorare de arbori pentru vânat mare sau în forma de ,, 4 ” pentru vânat mic s a m d . Poate va întrebați de unde materiale pentru capcane ! Ca un răspuns. de la bocanci am putea folosi șireturile , cureaua etc din natura , din papură putem face corzi dar este un proces îndelungat și anevoios . Pentru supraviețuire pe termen lung este o opțiune bună.

7.Care sunt cele mai importante tehnici de prim ajutor pe care le considerați esențiale pentru supraviețuirea în munte?

As spune saturare unei plăgi cu ajutorul kit ului de supravietuire și imobilizarea unui membru

8.Cum gestionați pericolele legate de fauna sălbatică în timpul unei excursii în zona de munte?

Chiar am fost in aceasta situație în care m am întâlnit cu un urs pe traseul Valea Neagra acesta fiind fără incidente neplăcute dar și respectând câteva lucruri de baza . Întotdeauna când merg pe munte fac gălăgie ( nu cât sa agasez animalele sălbatice ci cât sa atrag atenția ca sunt zona astfel ele se vor retrage ) , sa se cânte, fluiere s a m d .
Astfel ele cu siguranță se vor retrage și nu vor ataca . Ursul brun nu vede în om o sursa de hrana și nu ataca dacă nu este luat prin surprindere sau nu-i miroase a mâncare de aceea recomand și un drybag pentru a tine alimentele . Sa nu uitam ca un urs poate simți mirosul unui mar de la 5 km distanta , fapt dovedit științific ! Știu mulți poate pot face glume dar sfatul meu ar fi sa se caute pe net ( ca sunt ) date și cercetări în acest scop . De asemenea dacă se observa ursul de la distanta te oprești, nu-i intretai calea , mai ales dacă are pui , atunci riscul de a fi atacat creste considerabil ! Observi dacă ai fost văzut de către animal și-i observi intențiile ! Nu te întorci cu spatele , nu fugi ! Atunci riscul de a fi atacat se mărește! Devii prada în instinctul animalului ! Dacă se îndepărtează îl lași fără a mai face gălăgie! Dacă vine înspre tine faci gălăgie ( vorbești, nu sa agasezi ) . Încerci sa te retragi cu fata înspre el lăsând ceva în urma în speranța că se va opri sa adulmece, un rucsac o haina etc .
Recomand de asemenea sa aveți un spray anti urs.

9.Care sunt cele mai semnificative lecții pe care le-ați învățat din experiențele dumneavoastră de supraviețuire în munți și care sfaturi le-ați oferi celor care doresc să facă acest lucru?

,, Supraviețuiește cel mai puternic ” și aici nu ma refer la mușchi . În fond ce inseamna supraviețuirea ? As face o descriere ca fiind totalitatea abilităților și capacităților omului de a face fata diferitelor situații pentru a scăpa cu viata ! Si aici as spune ca psihicul joaca cel mai important rol ! Așadar oricât de greu ar părea sa nu se renunțe !

10.Ce ar trebui să includă un kit de supraviețuire de bază pentru cineva care se aventura în sălbăticie pentru prima dată?

Ac și ață de cusut
Plasturi bandaje
Foarfeca
Analgezice
Folie supravietuire
Oglinda
Lupa
Unealta multifuncțională
Acestea fiind ,, Basic ”
Pot fi completate cu ace de pescuit și nailon
Chibrit , lumânare mica ( rotunda )
Briceag tactic , conține sfoara , busola
Rigla multifuncțională
Fierăstrău tip sârmă.

11.Cum vă pregătiți mental pentru a face față situațiilor de urgență sau periculoase în timpul unei expediții în sălbăticie?

Răbdarea și perseverenta.

12.Care sunt cele mai mari greșeli pe care le poate face cineva într-o situație de supraviețuire și cum pot fi evitate?

Întotdeauna trebuie sa avem in vedere ca în turele montane ca exista posibilitatea unei întâlniri cu animale salbatice sau câini de stana cum a fost și cazul meu în care a trebuit sa ma apar cu spray ul anti urs la cabana meteo de pe vârful Penteleu . În opinia mea câinii sunt mult mai periculoși decât animalele sălbatice.

13.Cum gestionați lipsa resurselor esențiale, cum ar fi apă și hrană, într-un mediu sălbatic și imprevizibil?

După cum am spus psihicul joaca un rol foarte important în supravietuire și supraviețuiesc cei mai puternici !
Am făcut câteva clipuri demonstrative pentru situațiile în care nu se găsește deloc apa ( ceea ce mi-e minse pare imposibil , deoarece apa poate fi extrasa chiar și din frunze sau dimineața pe roua sau chiar cu ajutorul unei pietre ) DACA nici asa nu se se poate procura apa , unica soluție pentru cea mai drastica situație ( folosita în mediul arid desert ) este urina . Se face dintr un pet tăiat unde într o parte se pune urina si se lasă în soare pentru a se evapora apa . Într o parte rămânând sodiul și celelalte substanțe toxice iar apa ce se evapora în cealaltă parte a sticlei unde se aduna apa evaporata .
În cazul în care nu se găsește hrana deloc greierii , larvele și ouăle de furnica de trunchi ale arborilor , ramele cât și scoarta anumitor arbori , rădăcinile tanere ale lor , dar și anumite plante sunt comestibile , ex papură ( vârfurile lăstarilor tineri , miezul , dar și rădăcină )

 

Citeste si : https://globalmedia.ro/actualitate/idef23-turkey-and-romania-grateful-to-mdc-defence-for-their-international-collaborative-initiative-and-proposals-featured-via-idef23-agenda/

 

Acest articol a fost citit de 592 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *