fbpx
Se vede luminița de la capătul tunelului: Scăpăm de pandemie în 2022, anunță Valeriu Gheorghiță

Se vede luminița de la capătul tunelului: Scăpăm de pandemie în 2022, anunță Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că sunt motive pentru accelerarea campaniei de vaccinare, dar că la finalul acestui an putem spune că avem pandemia sub control.

”Cred că la sfârşitul acestui an vom putea aprecia că această pandemie va fi sub control. Din punct de vedere biologic, acest virus, dacă are timpul necesar să selecteze noi variante virale, acestea pot deveni la un moment dat dominante în circulaţie, însă este un motiv în plus să accelerăm campania de vaccinare”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

”Este o cursă contracronometru. Vaccinând un număr cât mai mare de persoane, scădem implicit circulaţia acestui virus, scădem numărul de persoane care vor face această infecţie şi nu mai dăm şansa acestui virus să îşi capete noi mutaţii care pe de-o parte pot să îl facă mai contagios, pot să îl facă mai agresiv sau pot să îl facă să scape de sub acoperirea pe care o au aceste vaccinuri”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24, vineri seara.

Gheorghiţă a precizat că deja s-a observat o scădere a numărului de infectări cu virusul SARS CoV-2, în România.

”În ultimele patru săptămâni s-a observat o scădere continuă, progresivă, a numărului de cazuri confirmate, media săptămânală atingând în cea de-a patra săptămână, o scădere cu 87 la sută. Această scădere înregistrată în rândul persoanelor din sistemul sanitar, vaccinate, este de cel puţin de două ori mai mare decât în rândul populaţiei generale în condiţiile în care vorbim de un nivel similar de expunere. Chiar dacă la nivel naţional am avut un număr mai mic de cazuri de persoane diagnosticate, aceste cazuri, în marea lor majoritate, merg tot la spital”, a declarat Gheorghiţă.

Întrebat cât durează efectul vaccinurilor împotriva COVID-19, Gheorghiţă a apreciat că deocamdată se cunoaşte că aceste vaccinuri au eficienţă opt luni.

”Cunoaştem o perioadă de 8 luni în care nivelul răspunsului imun este cât se poate de bun, este relativ stabil, ceea ce ne face să putem afirma că acest timp de răspuns imun va fi mai mare de un an. Datele sunt colectate periodic. Odată cu trecerea timpului vom avea date exacte”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta crede că, dacă anul acesta avem o campanie de vaccinare împotriva COVID-19 reuşită, anul viitor nu va mai exista o a doua campanie de vaccinare.

”Eu cred că dacă vom avea o campanie reuşită de vaccinare în acest an, vom atinge acest prag de peste 70 la sută de persoane vaccinate, până în luna septembrie cu condiţia ca în acest timp să nu avem de-a face cu o nouă variantă virală care să devină dominantă”, a mai afirmat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că sunt motive pentru accelerarea campaniei de vaccinare, dar că la finalul acestui an putem spune că avem pandemia sub control.

”Cred că la sfârşitul acestui an vom putea aprecia că această pandemie va fi sub control. Din punct de vedere biologic, acest virus, dacă are timpul necesar să selecteze noi variante virale, acestea pot deveni la un moment dat dominante în circulaţie, însă este un motiv în plus să accelerăm campania de vaccinare”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Acest articol a fost citit de 68 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *