fbpx
Recent, la Bucuresti, in prezenta reprezentantului oficial pentru Europa de Est a prestigioasei organizatii transatlantice DEFFENCE UNLIMITED NATO  s-a semnat   ”Acordul de colaborare intre USH si PATROMIL”

Recent, la Bucuresti, in prezenta reprezentantului oficial pentru Europa de Est a prestigioasei organizatii transatlantice DEFFENCE UNLIMITED NATO s-a semnat ”Acordul de colaborare intre USH si PATROMIL”

Oficial, sub egida seminarului organizat de conducerea UNIVERSITATII SPIRU HARET Pro Business, privind punerea bazei si stabilirea platformei de COOPERARE ÎNTRE SECTORUL NAȚIONAL DE APĂRARE ȘI MEDIUL UNIVERSITAR, Prof. dr. Costin LIANU, Director General USH Pro Business si dl Viorel MANOLE, Director Executiv PATROMIL, au prezentat si au accentuat rolurile celor doua entitati in strategiile comune avute in vedere, privind restructurarea sectorului militar romanesc, in noul context geo-global asimetric.

PATROMIL, O ORGANIZATIE DE CALIBRU SI PERSPECTIVA, CU ACTIONARIAT ROMAN SI STRAIN, CU CAPITAL DE STAT SI PRIVAT SI AVAND PESTE 65’ DE MEMBRI 

PATROMIL va deveni principalul consultant tehnic al decidentilor interni in dezvoltarea si cresterea rezilientei INDUSTRIEI NATIONALE DE APARARE si pentru promovarea intereselor acesteia in exterior. 

Noul concept: “Specialist tehnic national” 

USH Patromil USH 2 USH Pro Business

PATROMIL reprezinta producatorii romani de tehnica, componente si tehnologii cu specific militar, in relatiile interne (guvern, C.N. Romarm S.A., Casa de Comert a MApN, C.N. Romtehnica S.A., ME, ANCSI, ATM, sindicate etc.) si internationale (cu EDA, NATO, asociatii si organizatii similare din tari partenere etc.) 

Domenii de compententa si principalii clienti:

Export

Fortele Terestre

Fortele Aeriene

Fortele Navale

Fortele Ministerului de interne si Serviciile de informatii

Administratii Locale

Domenii de competenta: 

IT&C, digital security, border security, critical infrastructures,  AI, C4ISR, Tehnologia Aeronautica si Aerospatiala (UAV/RPAS), optronics,

Echipamente de lupta si de protectie

Armament si munitie

Management de programe ( Maintenance, Off set, dezvoltare regionala, pooling & sharing )

Cooperari de success:

Aerostar ( Elbit-Mig 21, sisteme IFF – Thales, ex-Thompson CSF )

Romaero ( C-130 Hercules )

Elprof ( Thales, ex-Racal )

Leonardo Romania ( fosta Elettra Communications S.A. Ploiesti – licenta Marconi )

AmTel Composit & MarcTel

Achizitii strategice: 

Sistemul antiracheta PATRIOT ( Raytheon & Lockheed Martin )

Multirol F 16 ( Lockheed Martin )

Himars System ( Lockheed Martin )

Eurospike System ( DIEHL, Rheinmetal Rafael )

Baterii  mobile de coasta Raytheon

Camioane militare IVECO

Corvete multifunctionale Naval Group SNC ( stare prezenta: litigiu )

Obiectiv strategic de interes national:

PROMOVAREA SUVERANTITATII NATIONALE, prin Cartea Alba a Apararii 2020

( Managementul activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare CDI )

Adaptarea sistemelor de legislatie la obiectivele si strategiile interesului national ( ex: Legea 232/2016 ) & proceduri de achizitie ( G2G, incredintare directa, licitatii etc, support logistic integrat – cerinta privind participarea integral romaneasca – poate fi transpusa in LoR, sau in caietul de sarcini ca SOW sau ca procent. )

ASTRELE S-AU ALINIAT.

Context national: 

Pactul pentru Aparare

Strategia nationala de Aparare / cartea alba

2% alocatie PIB ( + credite de angajament )

Context international: 

PNRR, EDF, European Structural & Investment Funds for Dual Use Projects, EDIDP, PESCO

Programul H2020 Secured Societies / H2020 Europe

Finantare directa prin BEI ( cu riscul ca BEI sa isi piarda rating-ul de AAA+ )

Preparatory Action / EUROPEAN DEFENSE FUND

Junker Funds ( proiecte si programe nebancabile de risc peste medie )

REVIZUIREA URGENTA A STRATEGIEI DE ACHIZITII SI ARMONIZAREA  POLITICILOR DE ACHIZITII CU CELE DIN TARILE SI SPATIILE PARTENERE: Polonia, Franta, Germania etc, pentru echipamente similare, prin strategii de sustinere a entitatilor romanesti, de catre MApN, in special, si incurajarea constituirii unor consortii puternice, inclusiv public-private, cu potential dovedid de cercetare-dezvoltare-inovare C4I, Cyber, Optronica, AI, Laser, UAV/UAS etc )

Atât industria națională de apărare, cât și mediul universitar, reprezintă sectoare esențiale pentru dezvoltarea și reziliența României. În actualul context de evoluție tehnologică, digitalizare și disrupții tehnologice, liniile dintre sectorul militar și cel civil devin din ce în ce mai greu de trasat.

In iulie 2021, Uniunea Europeană a lansat European Defence Fund, program de finanțare creat în premieră pentru industria de apărare europeană. Comisia prezintă un plan de acțiune privind sinergiile dintre industriile civilă, de apărare și spațială pentru a spori în continuare avantajul tehnologic al UE și pentru a sprijini baza sa industrială.

Planul de acțiune este conceput astfel încât, pentru prima dată, finanțarea UE prezintă oportunități pentru consolidarea inovării europene prin explorarea și exploatarea potențialului disruptiv al tehnologiilor la interfața dintre apărare, spațiu și utilizările civile (cloud tehnology, procesoare, cybersecurity, tehnologia cuantică, AI, drone, etc.)

Concret, in data de 30 septembrie, 2021, la Bucuresti, la sediul USH Pro Business a fost pusa caramida unui parteneriat sustenabil, care are la baza conceptelor si strategiilor sale, noile regulamente de rezilienta transnationale, pe fondul, inca marcat  de “prudentially behavior” al sectoarelor bancare.

Romania doreste, astfel, prin institutiile sale de resort, sa fie un jucator activ, programul de guvernare dovedeste acest lucru, dar pentru a putea atinge aceste deziderate este nevoie de un Parteneriat Real, Modern, Eficient intre Industria Nationala de Aparare, Academia si Mediul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, parteneriat sustinut si promovat de toate fortele politice, de Legislativ, Executiv si Sistemul Bancar!

Deschiderea oficiala a lucrarilor seminarului international a fost asumata, in calitate de integrator, de Prof. dr. Costin LIANU care a subliniat rolurile multiple ale Centrului USH Pro Business, entitate specializata pentru activitati dedicate mediului antreprenorial, care a fost conceput pentru:

  1. sprijinirea companiilor si a oferirea solutiilor necesare pentru sustinerea competitivitatii in toate ciclurile de viata ale intreprinderii.
  2. realizarea de activitati dedicate mediului antreprenorial, fiind conceput pentru a sprijini companiile si a oferi solutii pentru sustinerea competitivitatii in toate ciclurile de viata ale intreprinderii.
  1. oferirea de programe de asistență specializată pentru mediul antreprenorial prin proiecte și programe elaborate pe baza unei consultări prealabile cu firmele și asociațiile mediului de afaceri.
  1. crearea de plus valoare serviciilor existente pe piață la momentul actual, prin înțelegerea nevoilor noi, ale partenerilor și conectarea lor cu mediile universitare.
  2. oferirea de servicii de înaltă calitate mediului de afaceri românesc, cu o atitudine dinamică și inovatoare, generand platforme prin care vine în întâmpinarea programelor vizate, cu si prin servicii complete, ce acoperă o arie largă de activități, de cercetare și inovare orientate spre soluții pe piață, formare profesională și vocațională până la servicii suport de susținere a competitivității firmelor și clusterelor, organizare de evenimente de afaceri ș.a.
  3. asigurarea unui proces de observare atentă și detaliată a schimbărilor și tendințelor în mediul de afaceri, astfel încât partenerii, clientii si colaboratorii să beneficieze de asistență profesională bine documentată.

USH Pro Business dispune de o resursă extrem de valoroasă: studenții, cărora le sunt oferite, complementar, studiilor, atât elemente de cultură antreprenorială cât și orientare concretă spre oportunități de afaceri, fiind conectati, permanent, cu mediul de afaceri, sistematic fiind îndrumati spre procese de cercetare aplicată, facilitându-le fie identificarea unui job, fie înfințarea unui start-up.

Totodata, USH Pro Business coordonează activitatea Societății Antreprenoriale Studențești (S.A.S), structură pendinte Universităţii Spiru Haret si care reprezintă un mecanism de sprijinire, dezvoltare și încurajare a spiritului antreprenorial al studenților și absolvenților de învățământ superior, în vederea creșterii competitivității universității.

De asemenea, USH Pro Business derulează programe și proiecte Start-up de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale pentru persoane cu vârsta peste 18 ani, care doresc să dezvolte activități independente si dezvoltă soluții de susținere a IMM-urilor, pe care le indruma si le ajută în elaborarea strategiilor de dezvoltare, prin abordări specifice profilului/domeniului de business, să anticipeze în loc să reacţioneze la evenimente, să devină performante şi să obţină avantaje competitive pe piața locală, regională, națională sau internațională.

In ultima perioada, USH Pro Business s-a remarcat prin oferirea de soluții de finanțare din fonduri europene și naționale, dar și din alte surse, performand în domeniul marketingului strategic și operațional pentru îmbunătățirea strategiilor și reducerea riscurilor cu care se confruntă firmele si organizatiile pe piețele aflate într-o permanentă schimbare, prin analiza mediului (studii de satisfacție, studii de documentare, benchmarking, cercetare de teren, desk research) în domenii: servicii, industrie, construcții, energii regenerabile, domenii cheie finanțate prin fonduri europene la nivel local, național și internațional;

Ca un punct de referinta, centrul s-a mai rematrcat, pe plan international, prin servicii specializate, dedicate, de asistență și servicii suport în Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Prezentarea sectorului național de apărare sustinuta live si online de catre dl. VIOREL MANOLE, director executiv Patromil, a scos in evidenta, printre altele:

  • importanta tehnologiilor duale, cu aplicabilitate in sectoarele civil si militar;
  • AI, IoT, Machine learning ai alte tehnologii de informare si procesare emergente (re)configurate pentru imbunatatirea sistemelor de aparare si capabilitatile acestora;
  • Dinamica celei de a treia revolutii in razboi care utilizeaza armele si sistemele letale autohtone, contureaza tinta de precizie si salveaza vieti, trebuie derivata de laboratoarele de specialitate, pentru a nu fi, eventual, utilizate sau operate gresit, in compliance-ul codurilor de etica si algoritmii care le guverneaza;
  • Aspectele cheie sun redate prin:
  • Aspecte de ordin etic:

Generarea de ingrijorari ( dilema MAVEN );

AI, sub-tehnologiile si tehnologiile Artificial Intelligence constituie un amestec volatil, care pot transforma orice sector, de la medicina, la urbanism, dar pot aduce si implicatii periculoase;

Declinul transparentei proceselor tehnologice;

Prejudecare algoritmica si nedreptate ( ex: cazuistica de discriminare );

Control redus asupra datelor;

  • Controlul exporturilor:

Ambiguitatea termenului precum si definirea problematica a anumitor procese complica relatia tehnologiilor duale cu formele de control a exporturilor;

Majoritatea jurisdictiilor mentin o lista de control a marfurilor cu dubla utilizare;

In linii generale, listele de produse si solutii de control prescrise sunt impartite in categorii largi, inclusiv material nucleare, electronice, computer, navigatie, aerospatial etc.

A fost invocat modelul aferent acordului de la Wassenaar, cel mai cuprinzator regim international de stabilire a standardelor de control al exporturilor, coroborat cu aspectul potrivit caruia, in anul 2017, UE si-a actualizat lista de export pentru a include sisteme de masurare cu laser, consumabile medicale specificate si mai multi agenti biologici;

  • Fluxuri internationale cu dubla utilizare sunt o componenta importanta a comertului global si detin un rol strategic prin prisma corelarii acestora cu activitati si actiuni specifice de securitate si aparare;

Vizibilitatea lanturilor globale de aprovizionare pentru formulele care includ tehnica militara, produse si servicii mixte, tehnologii civile cu potential dual;

Tehnologiile cu dubla utilizare faciliteaza schimbari la nivelul proceselor de specializare si conduc la inlocuirea unitatilor de productie mari care deservesc pietele globale, cu retele de fabrici mai mici, distribuite geographic cu rezilienta mai mare la factorii negativi;

  • Factorii globali care influenteaza comertul cu produse cu dubla utilizare:

Conflicte comerciale

Neincredere in deciziile geopolitice si geoeconomice

Disruptii tehnologice majore

Elemente de guvernanta si puterea lanturilor globale

Rigidizarea si inasprirea formelor de control

Conectarea acestora la sisteme de sanctiuni economice

Flexibilitatea masurilor in cazul unor sectoare civile ( ex; industria auto )

  • Tematica si obiectivele DUC care clarifica si duc la indeplinire obiective strategice din sectorul dual pentru acces la nivelele de informatii privind conditii de finantare, digitalizare, legislatie, targuri internationale, alte oportunitati etc, axate pe formule de programe care includ solutii de AI, drone, blockchain, consultancy & advisory for dual markets strategies, finantari europene, GIS, matchmaking, digitalizare etc;
  • Parteneri:

TID GROUP THE INSOURCE DEVELOPMENT GROUP ( https://tid-group.ro/ )

ARMORED BUSINESS CONSULTING ( https://armored-international.com/ )

PETAL S.A. ( https://www.petal.ro )

LEW.RO ( https://lew.ro/ )

T2 ( https://tpatrat.eu/en/home-3/ )

Dl. COSMIN LIANU a prezentat tendințele și evoluțiile duale, circumscrise sectoarelor civil-militare, in noua arhitectura de Securitate, coroborata la nivel macro si est-european, racordata la noile politici in materie, aliniate formulelor de economie circulara, cu aplicabilitate extinsa in modelele operate de jucatori internationali in noile formule de aliante.

In cadrul unei sesiuni open debate, vorbitorii prezenti, alaturi de specialistii si expertii romani si internationali, au prezentat live si in sistem streamming, noile oportunități oferite antreprenorilor din sectorul național de apărare, cu accent pe importanta pietelor emergente, modelate prin formule adaptate cerintelor de rezilienta, coeziune si sustenabilitate, elemente derivate prin masurile revizuite, adoptate de marii jucatori mondiali in domeniu, care au impus noile tendinte expansioniste, in ariile de referinta.

Interventia Prof. Stelian Fedorca, expert in invatamant dual, a marcat importanta SMART ALLAINCE CENTER, in contextul dezvoltarii industriei de aparare a Romaniei si a axei de colaborare cu mediile universitare, academic si de cercetare stiintifica.

Invitat de organizatori sa prezinte un punct de vedere, Dr. Dobircianu Sorin, managerul regional al DEFENCE UNLIMITED NATO pentru Europa a relevant suportul pentru programele romanesti initiate in cadrul acestui parteneriat, la o avansata dimensiune de forta, autoritate, participare si sustinere internationala si a lansat, oficial, propunerea conjugarii planurilor si strategiilor in speta, cu resursele INSTITUTULUI EUROPEAN PENTRU CERCETARI MULTIDISCIPLINARE, recent infiintat in Romania si cu cele ale CENTRULUI DE RELATII INTERNATIONALE SI LOBBY

( https://roresearch.ro/centru/relatii-internationale-si-lobby/ ) pe directiile:

  • activitatilor de cercetare privind evolutiile si dinamica, in plina dezvoltare si expansiune a scopurilor militare care, in timp, au generat spectre extinse de aplicabilitate in ariile civile: internet, drone, rachete balistice, tehnologii nucleare, radare, night vision etc;
  • reinversarii procesului, pe axele: AI, robotica, 3D printing, realitate augmentata, nanotehnologii, biotehnologii etc;
  • noii importante capatata de tehnologiile duale, integrate cu rapiditatea proceselor tehnologice din sfera digitala, care, deja, au creat un impact maximizat in ceea ce priveste efectele utilizarii si operarii acestora;
  • impactul asupra securitatii energetice si nationale, operate, cu success, de marile laboratoare, din vest si din est, atat pentru scenarii de suveranitate, cat si pentru cele de globalizare, cu accent pe transformarea conflictelor, care vor include arme cibernetice, razboiul fara pilot, controlat de la distanta, armele chimice si bio-armament, militarizarea spatiului, modelarea de scenarii mondiale privind Zona Arctica, capacitatea de atac de precizie etc;

         Suport foto : Global Media Research & Development

Citeste si : https://globalmedia.ro/actualitate/security-day-romania-september-21-jw-marriott-bucharest-calea-13-septembrie-90/

Acest articol a fost citit de 268 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

2 thoughts on “Recent, la Bucuresti, in prezenta reprezentantului oficial pentru Europa de Est a prestigioasei organizatii transatlantice DEFFENCE UNLIMITED NATO s-a semnat ”Acordul de colaborare intre USH si PATROMIL”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *