fbpx
Prima reformă într-un minister greu: Cseke Attila (Dezvoltare) desființează structurile regionale de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Economie de 20 de milioane de lei

Prima reformă într-un minister greu: Cseke Attila (Dezvoltare) desființează structurile regionale de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Economie de 20 de milioane de lei

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila (UDMR) anunță prima mare reformă într-o instituție de stat din mandatul guvernului Cîțu. E vorba despre desființarea structurilor regionale intermediare ale Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) și reducerea costurilor aferente, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, ministrul arată că analiza activității ISC a demonstrat suprapunerea ”evidentă” a atribuțiilor la nivel central, regional și județean, în condițiile în care nivelul regional al Inspectoratului a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor și alte cheltuieli de funcționare.

Reforma instituției va duce la desființarea structurii regionale a ISC, săptămâna viitoare urmând să fie pus în dezbatere publică proiectul de act normativ privind eficientizarea ISC.

Decizia de restructurare a ISC vine după ce premierul Florin Cîțu a cerut fiecărui minister să reformeze structurile din subordine pentru a eficientiza activitatea și a reduce cheltuielile.

”19 atribuții ale inspectorilor șefi regionali se regăsesc și în atribuțiile inspectorilor șefi județeni, iar 29 de atribuții ale inspectoratelor șefilor de serviciu  regionali se regăsesc și la nivel județean ale acelorași posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc același scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor și o ineficiență a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituțională privind eliminarea nivelului intermediar, și păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetățean, cel județean”, a declarat Cseke Attila în comunicatul citat.

Potrivit ministerului, ISC este un organism prin care statul exercită controlul asupra calității lucrărilor în construcții. Din analiză a reieșit că ISC avea, la finele anului 2020, un număr total de 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional. Astfel, activitatea de control a fost desfășurată într-o măsură covârșitoare la nivel județean. Totodată, Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, având atribuția de control în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, nu are niciun inspector, atribuțiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii județeni – a atenționat ministrul.

nspectoratul de Stat în Construcții are, la nivel național, 1016 posturi, din care 770 sunt ocupate în prezent. 160 dintre aceste posturi sunt la nivelul intermediar, din care 124 sunt ocupate. Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor și alte cheltuieli.

„Pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită”, spune ministrul. Acesta a subliniat: toate celelalte unități din subordinea ministerului au cel mult două niveluri de organizare a structurii.

Ministrul a anunțat: săptămâna viitoare vom supune dezbaterii publice proiectul de act normativ privind eficientizarea ISC prin desființarea structurii regionale, respectând prevederile legale stabilite de Codul Administrativ.

Acest articol a fost citit de 284 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *