fbpx
Doar bogatii au dreptul sa traiasca !!! Țările bogate au respins propunerea țărilor sărace ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber, pentru creșterea producției

Doar bogatii au dreptul sa traiasca !!! Țările bogate au respins propunerea țărilor sărace ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber, pentru creșterea producției

Țările bogate au respins propunerea țărilor sărace ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber, pentru creșterea producției.

Ţările bogate ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au blocat cererea formulată de peste 80 de ţări – sarace sau în curs de dezvoltare – pentru a renunţa la drepturile de brevet asupra formulelor vaccinurilor, într-un efort de a stimula producţia pentru ţările sărace.

Africa de Sud şi India s-au arătat dispuse să renunţe la regulile acordului OMC privind proprietatea intelectuală (TRIPS), demers care ar putea permite altor producători să aibă acces la reţeta vaccinului şi să poată să îl producă.

Africa de Sud a susţinut că actualul sistem TRIPS nu funcţionează, subliniind eşecul de a asigura medicamente necesare în timpul pandemiei HIV/SIDA, care a dus la cel puţin 11 milioane de decese în țările africane, scrie Mediafax, preluând Reuters.

Propunerea Africii de Sud şi Indiei a fost susţinută la OMC de zeci de ţări, multe dintre ele în curs de dezvoltare, dar a fost respinsă inclusiv de Marea Britanie, Elveţia, UE şi Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.

De ce se opun țările bogate

În cea de-a opta discuţie pe această temă, de când a fost ridicată pentru prima dată în octombrie, Consiliul TRIPS al OMC a petrecut trei ore dezbateri, dar nu a reuşit să fie de acord. Propunerile trebuie susţinute printr-un consens al celor 164 de membri ai OMC pentru a fi adoptate.

Problema va fi analizată din nou în aprilie, înainte de următoarea reuniune programată a Consiliului TRIPS din 8-9 iunie.

Ngozi Okonjo-Iweala, care a devenit director general al OMC la 1 martie, a numit discuţiile TRIPS „extrem de importante”, dar a spus că guvernele şi întreprinderile trebuie să acţioneze acum pentru a creşte producţia, în special pe pieţele emergente.

Sursa :Digi24.ro

Acest articol a fost citit de 287 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *