fbpx
Cum putem sa scapam de contraventii. Fiecare conducator auto ar trebuii sa stie noile reglementari din 2021.

Cum putem sa scapam de contraventii. Fiecare conducator auto ar trebuii sa stie noile reglementari din 2021.

Au apărut noi situații în care poți să scapa de amenzile rutiere. Șoferii trebuie să cunoască cum se contestă acestea și care sunt termenele de prescripție.

e la cum trebuie să arate un proces-verbal de sancționare, la cum poate fi contestată amenda, la termene de prescriere, este important pentru șoferii amendați să înțeleagă toate elementele care au legătură cu o sancțiune.

Uneori, acest lucru i-ar putea ajuta să scape de plata unei sancțiuni sau, măcar, să știe în cât timp o pot plăti la o valoare mult mai redusă. De asemenea, ei trebuie să știe că nu vor mai fi amendați în două noi situații, informează avocatnet.ro.

Ce amenzi pot primi șoferii

Amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit „punct-amendă”. Cuantumul acestuia este de 145 de lei și în acest an, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei. În concret, discutăm de următoarele categorii de amenzi:

clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Situațiile în care șoferii nu mai primesc amenzi

În primul rând, șoferii nu mai pot fi amendați în acest an pentru neprezentarea dovezii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) în format fizic. Mai exact, șoferii pot dovedi acum existența unei asigurări RCA și prin prezentarea contractului sau poliței de asigurare în format electronic (pe telefon sau tabletă) sau chiar prin verificarea direct în baza de date gestionată de autorități.

Apoi, șoferii scăpă de amenzi atunci când folosesc telefoanele mobile în timpul deplasării pe drumurile publice, dacă utilizează funcția hands free (mâini libere). De fapt, în 2020, autoritățile au îndreptat o scăpare apărută odată cu introducerea unei prevederi în Codul rutier, în 2019, care nu făcea nicio excepție de la utilizarea telefonului. Practic, folosirea telefonului în timpul condusului a fost atunci total interzisă, inclusiv dacă se folosea funcția hands free.

Cum trebuie să arate un proces-verbal de contravenție, pentru a fi valabil

Dacă procesul verbal nu este întocmit în conformitate cu prevederile legale, șoferii amendați ar putea să obțină anularea procesului-verbal în contencios administrativ.

Printre elementele obligatorii care trebuie conținute în procesul-verbal de constatare a contravenției (și pentru lipsa cărora se poate obține anularea procesului-verbal de contravenție), se numără:

numele și prenumele agentului constatator;
numele și prenumele contravenientului;
codul numeric personal – pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia;
fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
semnătura agentului constatator.

Din 2018, lipsa din procesul-verbal de contravenție a codului numeric personal a persoanei sancționate atrage nulitatea procesului-verbal. Tot din 2018 discutăm și de o posibilitate de anulare a procesului-verbal de contravenție, dacă fapta nu e descrisă suficient (nu doar dacă fapta nu e descrisă deloc). Însă sunt și vești proaste pentru șoferi: de exemplu, ei nu pot contesta sancțiunile rutiere, folosindu-se de marja de eroare a aparatelor radar.

Cum trebuie contestat un proces-verbal de contravenție

Aici, lucrurile ar trebui să fie suficient de clare – procesul-verbal trebuie să menționeze termenul și instanța la care se depune plângerea contravențională. În privința instanței, vorbim de judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. Iar în privința termenului de depunere, 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. În plus, dacă sunteți nemulțumiți de hotărârea judecătoriei, puteți face apel la tribunal.

Important! Plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor, de la data înregistrării acesteia la instanță și până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Și acest lucru se aplică inclusiv cu privire la situațiile de suspendare a permisului.

Se poate scăpa de amendă și prin prescripție

Pot persoanele amendate sau care au comis o contravenție să scape de plata sancțiunii și fără să facă nimic? Teoretic, da: prin operarea prescripției. Practic, se pot prescrie mai multe lucruri:

– aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, în termen de șase luni de la data săvârșirii faptei;
– executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii;
– dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în celelalte cazuri; aici vorbim de un termen de cinci ani, care curge de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Amenda nu se mai plătește la polițist

Plata poate să se facă în trei moduri:

-online, în conturi dedicate; prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții;

-la unitățile Trezoreriei Statului, pentru amenzile ale căror plăți se cuvin bugetului de stat;

-dacă e vorba de amenzi ale căror plăți se cuvin bugetelor locale, la casieriile autorităților administrației publice locale;

Teoretic, în prezent ar fi trebuit să fie operaționale două conturi unice în care să fie posibilă plata amenzilor de circulație. Totuși, nici la acest moment nu sunt valabile aceste opțiuni, astfel că șoferii mai trebuie să aștepte pentru a putea folosi, efectiv, această opțiune.

trebuie știut că din 2018, șoferii au 15 zile la dispoziție în care pot plăti jumătate din cuantumul amenzii primite, însă nu pot să plătească amenda direct polițistului care le-a aplicat sancțiunea.

Acest articol a fost citit de 295 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *