fbpx
Conflictul din PNL arde mocnit: Florin Cîțu absentează de la ședințe, dar vrea să ajungă la conducerea partidului

Conflictul din PNL arde mocnit: Florin Cîțu absentează de la ședințe, dar vrea să ajungă la conducerea partidului

PNL riscă să fie cuprins de un uriaș scandal, după ce premierul Florin Cîțu a decis, în ultimele zile, să absenteze de la întâlnirile partidului sau ale coaliției. Florin Cîțu evită să mai stea în umbra lui Ludovic Orban, ceea ce poate reprezenta semnalul unei lupte în interiorul partidului.

Surse din PNL au vorbit despre absențele lui Florin Cîțu de la ședințele partidului și de la întâlnirea cu ceilalți reprezentanți ai coaliției de guvernare. Marți, premierul a inventat o deplasare la Craiova pentru a evita discuțiile cu Orban, Barna și Hunor. Chiar dacă Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor discută astăzi despre viitoarele programe pentru România, aceste discuții nu au nicio valoare dacă nu este prezent și premierul, adică cel care trebuie să-și asume responsabilitatea și să semneze proiectele de lege.

Dacă premierul României nu participă la ședințele la care se decide viitorul țării, acest lucru denotă ori că Florin Cîțu are o altă agendă decât cea pe care o stabilesc partidele, ori îndeplinește orice ordin vine din partea partidelor. Dar ținând cont de conflictele din PNL și numeroasele încercări de a schimba conducerea partidului, Florin Cîțu lasă de înțeles că nu este interesat de deciziile pe care le iau liderii partidelor și are alte planuri pentru cariera sa politică.

Această distanță dintre Florin Cîțu și PNL ne amintește de perioada guvernării CDR, când șefii partidelor discutau, iar premierul Victor Ciorbea avea alte planuri pentru România. Situația s-a repetat și cu Radu Vasile, între 1998 și 1999. Toate neînțelegerile și conflictele din coaliția de guvernare CDR au împiedicat orice reformă economică în România. La fel ca și astăzi, la sfârșit de anii 90 existau numeroase neînțelegeri în interiorul coaliției, iar premierul nu avea controlul partidelor. Chiar dacă șefii partidelor se întâlneau și discutau, proiectele nu ajungeau să fie implementate de premierii Ciorbea sau Vasile.

Revenind la coaliția de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR, aceasta nu poate funcționa dacă premierul Florin Cîțu nu caută un numitor comun între cele trei formațiuni politice și nu se implică în proiectele de care are nevoie România. Până în acest moment, guvernul Cîțu s-a remarcat prin mai multe scandaluri provocate de miniștrii USRPLUS, iar premierul nu a știut nici măcar să se impună în fața miniștrilor. În urmă cu câteva săptămâni, Dan Barna îl sfida pe Florin Cîțu și anunța că nu poate fi remaniat niciun ministru USRPLUS fără acordul partidului. De asemenea, guvernarea este reprezentată doar de liderii partidelor, în timp ce Florin Cîțu nu se prezintă la ședințe, inventează deplasări și preferă să mențină distanța față de ceea ce fac miniștrii din guvernul pe care îl conduce.

Premierul Florin Cîțu a anunțat la început de martie că va lupta pentru a conduce PNL: „Cu siguranță voi candida la o funcție de conducere, alta decât cea de vicepreședinte”. Doar alte două funcții sunt peste cea de vicepreședinte: funcția de președinte și cea de prim-vicepreședinte.

Toată scena politică din România și-a dat seama că Florin Cîțu vrea să fie noul președinte al PNL, iar implicarea sa în diferite proiecte/reforme poate fi motiv de negociere. Dacă PNL va dori să introducă anumite proiecte sau reforme, atunci va trebui să discute cu Florin Cîțu. E o strategie riscantă, în condițiile în care premierul fuge de ședințele partidului și nu se implică în coaliția de guvernare.

Dar în perioada următoare, Florin Cîțu se va confrunta cu numeroase critici chiar și din partea PNL, deoarece nimeni nu este mulțumit de această strategie de a fugi de responsabilități. Virgil Guran, liderul senatorilor PNL și fostul consilier al premierului Ludovic Orban, a criticat activitatea Guvernului în ședința PNL, organizată luni, 15 martie 2021. Premierul n-a fost prezent și nimeni nu știe cum se va termina conflictul care acum arde mocnit.

Sursa : https://psnews.ro/conflictul-din-pnl-arde-mocnit-florin-citu-absenteaza-de-la-sedinte-dar-vrea-sa-ajunga-la-conducerea-partidului-506551

Acest articol a fost citit de 241 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *