fbpx
Claudiu Năsui este mulțumit de banii primiți: Anunță că reia marele proiect al PSD pe care PNL nu-l dorea

Claudiu Năsui este mulțumit de banii primiți: Anunță că reia marele proiect al PSD pe care PNL nu-l dorea

Ministerul Economiei are prevăzut pentru anul 2021 un buget de 6,6 miliarde de lei, iar 92% va merge pe trei scheme de ajutor de stat, şi anume cea pentru Horeca, restanţa pentru Start-up Nation, proiect înființat de PSD în ciuda criticilor PNL, şi cea destinată firmelor, a anunţat vineri seara, pe Facebook, ministrul de resort, Claudiu Năsui.

„Întotdeauna mi-am dorit să văd miniştri că înţeleg şi îşi prezintă bugetul. De aceea vreau să prezint acum în mod 100% transparent bugetul Ministerului Economiei. Ministerul Economiei are un buget de 6,6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat.

Cea mai mare schemă este cea pentru IMM-uri în context Covid, adică cele trei măsuri (microgranturi, capital de lucru şi investiţii). Acolo au fost alocaţi 4,5 miliarde de lei. Din fericire, această schemă este suportată 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor”, a scris Năsui.

A doua cea mai mare cheltuială a ministerului este schema pentru Horeca. Pentru această industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta, banii sunt 100% din bugetul de stat, fără fonduri europene, spune ministrul.

„A treia cea mai mare cheltuială este restanţa pentru schema Start-up Nation. Există deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe şi impozite. A patra cea mai mare schemă este cea pentru filme. O schemă prin care statul dă bani studiourilor străine pentru a face filme în România. Acolo au fost alocaţi 100 de milioane de lei, de asemenea 100% pe buget de stat”, a detaliat şeful de la Economie.

Acesta a adăugat că fiecare schemă va trebui evaluată, pentru a se vedea dacă scopul a fost atins.

„Evident că Ministerul Economiei trebuie să facă şi alte lucruri decât să dea subvenţii. Fiecare dintre aceste scheme trebuie evaluată şi văzut dacă şi-a atins scopul. Economia reală, cea a micilor antreprenori, care de multe ori nu ştiu să navigheze prin birocraţia statului pentru a lua bani pe aceste scheme, are nevoie de mai mult. Are nevoie de debirocratizare şi de reducerea poverii fiscale, mai ales pe forţa de muncă. Doar aşa putem să ajutăm economia pe termen lung. Să avem o ţară în care antreprenoriatul să fie uşor şi locurile de muncă bine plătite”, a susţinut Claudiu Năsui.

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 a fost lansat joi seara în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanţelor, acesta fiind configurat pe o creştere economică de 4,3%.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 174,102 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 318,456 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 261,451 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 87,350 miliarde de lei.

 

Acest articol a fost citit de 73 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *