fbpx
Cioloș președinte, n’est-ce pas?

Cioloș președinte, n’est-ce pas?

„Românul lui Macron“, cum îl numește presa franceză pe Dacian Cioloș, se profilează tot mai mult ca succesor al lui Iohannis. Președintele Franței îi face culoar ca un bodyguard, îi pune pe tavă funcții și oportunități, îl pomenește în toate discuțiile cu omologul său român și îl împinge în presa internațională ca pe un produs franțuzesc, cum, de altfel, în mandatul său de comisar european la agricultură, a și fost.

Citeste si : https://globalmedia.ro/actualitate/firma-care-asigura-mententanta-instalatiei-de-oxigen-din-tirul-ati-de-la-victor-babes-este-medist-compania-familiei-fostului-ministru-sebastian-vladescu/

În 2019, după alegerile europarlamentare, Macron a forțat-o pe Nathalie Loiseau, piesă grea a partidului său, La République en Marche, fostă directoare la École Nationale d’Administration și fostă ministră a Afacerilor Europene, să-i cedeze șefia grupului Renew Europe în Parlamentul European lui Cioloș. În contrast cu vocația lui de a spune banalități, Cioloș are o vizibilitate neobișnuită în media europeană, întreținută de impulsuri și pîrtii puse la cale la Palatul Élysée.

Macron, de altfel, pare să-și fi făcut un scop din aducerea lui Cioloș pe tronul de la Cotroceni, iar pentru atingerea acestui scop a ajuns să facă în favoarea României gesturi umilitoare pentru marea republică franceză, cum ar fi retragerea magistratului Jean-François Bohnert, candidatul mult mai bine plasat pentru postul de procuror-șef european, în favoarea Codruței Kövesi, pe atunci urmărită penal.

Astfel de scheme au fost costisitoare la interior, fiindcă Macron a trebuit să dea explicații propriului partid, alegătorilor, Parlamentului, presei și Guvernului. Dar le-a dat, le-a asumat, a înfruntat reproșurile unor medii și instituții franceze influente. Asta arată că interesele lui legate de România și de Cioloș sînt pe cale să se transforme în obiectiv politic.

Într-un fel, Franța ar avea și o legitimitate istorică la președinția României. În 2024, adică, ar cam veni rîndul ei. Dacă judecăm după influență, pîrghii judiciare și sfori politice, cele două mandate cu Băsescu la Cotroceni au fost ale americanilor. Următoarele două, cu Iohannis, au revenit, se zice, nemților. Acum ar fi timpul ca și francezii să-și ia tainul și să primească cei zece ani ai lor. E o ordine logică, după mărimea PIB-ului, care ne face să știm încă de pe acum că italienii ne preiau abia în 2034, iar în 2044, dacă UE se extinde spre est, vine rîndul rușilor.

România e cam ca frumoasa modistă a anilor trecuți, Janine, care a fost, pe rînd, sub trei tutele economice, toate trei mari puteri ale lumii mondene: Răducioiu, Chișu și Sârbu. Numai că, spre deosebire de țară, fata a înregistrat de fiecare dată creștere economică, excedent bugetar, investiții în infrastructura imobiliară și nivel de trai ridicat.

Asta trebuie să ne dea de gîndit. Poate nu folosim noi rujul care trebuie.

Sursa  : https://www.catavencii.ro/ciolos-presedinte-nest-ce-pas/

Acest articol a fost citit de 30 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva.Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *