fbpx
Centrul de Investigații Media: Cum a reușit fostul ministru PNL Relu Fenechiu să nu dea înapoi statului nimic din prejudiciul de 2 milioane de euro, în timp ce firma soției oferă consultanță statului de peste 700.000 de euro

Centrul de Investigații Media: Cum a reușit fostul ministru PNL Relu Fenechiu să nu dea înapoi statului nimic din prejudiciul de 2 milioane de euro, în timp ce firma soției oferă consultanță statului de peste 700.000 de euro

Centrul de Investigații Media: Cum a reușit fostul ministru PNL Relu Fenechiu să nu dea înapoi statului nimic din prejudiciul de 2 milioane de euro, în timp ce firma soției oferă consultanță statului de peste 700.000 de euro.

După 7 ani de la prima condamnare și după 4 ani de la eliberarea din penitenciar, fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, a plătit doar 900 de euro (4500 de lei) din totalul de aproape 2 milioane de euro (9.747.161 de lei), prejudiciul din două dosare în care a fost condamnat definitiv, ”Transformatorul” și ”Siveco”, notează Centrul pentru Investigații Media (CIM).

În primul dosar, ”Transformatorul”, fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat la 5 ani de detenţie efectivă în ianuarie 2014. A fost găsit vinovat că a vândut transformatoare vechi, la preţ de noi, către Electrica Moldova.

În acest caz, Fenechiu are de returnat peste 1,1 milioane de euro (5.672.081 de lei), reprezentând prejudiciul din dosar. ”Sumele recuperate de executorii judecătorești sunt nesemnificative, acoperind cu preponderență cheltuieli de executare silită”, a declarat Florin Dragomir, asociat coordonator la Sierra Quadrant, lichidatorul judiciar al Electrica Moldova, compania de stat păgubită de fostul ministru și falimentată.

În dosarul ”Siveco”, Fenechiu a primit a doua condamnare de 3 ani şi 10 luni, în ianuarie 2017. În acest caz, Fenechiu a dat înapoi doar 900 de euro din mita de 900.000 de euro pe care a recunoscut că a primit-o. Și a reușit performanța să nu facă nicio zi în plus de pușcărie. A bătut palma cu procurorii DNA Ploiești, însă pedeapsa s-a contopit cu cea de 5 ani primită în dosarul ”Transformatorul”. Închis în ianuarie 2014, Fenechiu a cerut și, în martie 2017, a obținut contopirea celor două pedepse. Patru luni mai târziu, în august 2017, avea să fie eliberat: a făcut doar trei ani și jumătate de închisoare, nu opt ani și zece luni, cât însumează cele două condamnări și cât ar fi avut de executat, spre exemplu, în sistemul american de cumul aritmetic. Și nu a dat mai nimic înapoi!

Cum a reușit acest lucru? Asul din mâneca lui Fenechiu a fost procesul de partaj – atenție! – nu de divorț, cu soția sa, Mariana. Aceasta a intentat proces de partaj în ianuarie 2016 și, nici după 5 ani, nu s-a ajuns la o decizie definitivă.

Potrivit lui Florin Dragomir de la Sierra Quadrant, recuperarea sumei de 1,1 milioane de euro reprezentând prejudiciul din dosarul ”Transformatorul” este blocată de procesul de partaj. Trebuie stabilit mai întâi, prin decizie definitivă, care e averea lui Relu Fenechiu și ce aparține soției sale.

O primă sentință nedefinitivă în procesul de partaj a venit în 21 februarie 2020. Judecătoria Iași a decis că averea familiei Fenechiu este în valoare de 667.810 euro, vila din Iași în care locuiesc soții Fenechiu, în valoare de 438.000 de euro, să îi revină soției, restul – în valoare de peste 229.000 de euro – să îi revină fostului ministru. În plus, Judecătoria Iași a decis ca Mariana Fenechiu să îi plătească lui Relu Fenechiu o sultă de peste 104.000 de euro în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a sentinţei. Acum, se judecă apelul în procesul de partaj la Tribunalul Iași și soții Fenechiu au termen pe 21 aprilie 2021.

În al doilea dosar, ”Siveco”, suma de 900.000 de euro – reprezentând mita primită și recunoscută de Fenechiu – trebuie recuperată de Fisc. Potrivit ANAF, toate bunurile lui Fenechiu sunt indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul ”Transformatorul”.

În dosarul ”Siveco”, procuroarele DNA Ploiești, Cerasela Răileanu şi Laura Bucică, i-au pus sechestru lui Fenechiu tot pe bunurile personale, adică pe averea indisponibilizată în dosarul ”Transformatorul” cu ipotecă de rang I. Prin urmare, Fiscul are acum ipotecă de rang II.

Și aceasta în condițiile în care procuroarele au bătut palma cu Fenechiu pentru o condamnare de 3 ani și 10 luni, pe care oricum și-a contopit-o în condamnarea de 5 ani din cazul ”Transformatorul”. Totul în schimbul recunoașterii primirii mitei de 900.000 de euro.

Așa s-a ajuns la situația în care executarea silită din dosarul ”Trasformatorul” – care îi revine lichidatorului judiciar al Electrica Moldova – este blocată de Fenechiu prin procesul de partaj, care, după 5 ani, nu a ajuns încă la o soluție definitivă.

Iar dacă executorul judecătoresc al celor de la Sierra Quadrant este blocat de partaj în dosarul ”Transformatorul”, Fiscul e blocat de executor în dosarul ”Siveco”. Potrivit unor surse din cadrul ANAF, citate de CIM, Fiscul nu are prioritate în faţa executorului. Fiscul, dacă vinde ceva, trebuie să îi dea întâi executorului. Este regula publicităţii. Cine a fost primul, cine a deschis procedura de executare, a emis somaţia şi titlul executoriu, acela ia banii, au declarat surse din cadrul Fiscului pentru CIM.

În plus, spun cei de la ANAF, măsurile asigurătorii dispuse în dosarul ”Siveco” nu garantează nici măcar creanța cu rang prioritar din dosarul ”Transformatorul”, darămite pe ambele.

În tot acest timp, notează CIM, firma soției lui Fenechiu, Mariana, oferă consultanță de peste 700 de mii de euro primăriilor din țară în cadrul unor programe cu finanțări europene nerambursabile demarate de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, ”copilul politic” al lui Relu Fenechiu. Mariana Fenechiu este o fostă cântăreață de muzică populară cu care fostul ministru PNL s-a căsătorit în 2007, într-un castel din Austria.

Fenechiu, al treilea dosar. Cu 2 condamnări la activ și cu 2 milioane de euro de dat la stat, Fenechiu mai are la DNA un al 3-lea dosar penal în care e acuzat că ar fi primit de mită 4,3 milioane de euro de la o companie IT ”pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”. Vezi aici.

După 4 ani de la începerea urmăririi penale, dosarul este încă în lucru la DNA.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

foto: Relu Fenechiu ieșind din penitenciar, august 2017/ sursa foto: Captură TVR

Sursa :Stiripesurse.ro
Acest articol a fost citit de 276 ori

Echipa Global Media nu a solicitat si nu a acceptat nicio forma de finantare din fonduri guvernamentale. Spatiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvaziva. Daca iti place ce facem, poti contribui si tu la sustinerea echipei Gobal Media si a presei libere.

Sustine Echipa Global Media

One thought on “Centrul de Investigații Media: Cum a reușit fostul ministru PNL Relu Fenechiu să nu dea înapoi statului nimic din prejudiciul de 2 milioane de euro, în timp ce firma soției oferă consultanță statului de peste 700.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *